Fenilalanina2 produse.

Arata 1 - 2 din 2 produse
Arata 1 - 2 din 2 produse

Fenilalanina

Ce este fenilalanina?

Constituie un aminoacid care contribuie la producerea de proteine. Cele mai multe dintre proteinele importante se regasesc in creier, in sange, in muschi si in organele interne.

De asemenea, este vitala pentru crearea unor molecule indispensabile pentru functionarea optima a organismului, printre acestea regasindu-se:

  • Tirozina- Este produsa direct din fenilalanina, rolul ei cel mai important fiind sa produca neurotransmitatori precum dopamina, adrenalina si noradrenalina (numita si norepinefrina, aceasta este un neurotransmitator al sistemului nervos simpatic, fiind secretata in situatii de stres, regland tensiunea arteriala si dispozitia)

  • Epinefrina si norepinefrina- Sunt molecule care ajuta corpul sa aiba reactia de „lupta sau fugi” in situatiile stresante

  • Dopamina- Este implicata in formarea placerii la nivelul creierului, dar si in abilitatile de invatare si in alcatuirea amintirilor

In acelasi timp, trebuie sa stii ca este responsabila inclusiv de producerea pigmentului melanina. 

Exista trei forme de fenilalanina:

  • D-fenilalanina (nu este un aminoacid esential)

  • L- fenilalanina (reprezinta un aminoacid esential, fiind singura forma de fenilalanina prezenta in proteine)

  • DL- fenilalanina (un amestec care poate fi creat artificial, in laborator)

Fenilalanina beneficii:

Pe langa faptul ca este implicata in formarea proteinelor si a neurotransmitatorilor mentionati, s-a aflat ca poate fi eficienta in ameliorarea si prevenirea diferitelor afectiuni. In prezent insa cercetarile continua pentru ca efectele fenilalaninei sa fie pe deplin confirmate.

Oamenii de stiinta au ajuns insa la concluzia ar fi utila in urmatoarele situatii:

Cand este vorba despre o afectiune a pielii numita vitiligo - Este de folos, din acest punct de vedere, atat pentru adulti, cat si pentru copii, fiind recomandata sa se administreze sub forma de suplimente alimentare sau sub forma unor produse speciale pentru aplicatii topice (cu protectie contra radiatiilor UV)

Previne imbatranirea prematura a pielii. O crema care contine si fenilalanina, daca este aplicata pe ten pentru aproximativ 12 saptamani, va mai diminua din petele de pigmentare

Contribuie la diminuarea dependentei de alcool. S-a constatat ca o combinatie dintre D-fenilalanina, L- triptofan si L-5-hidroxitriptofan reduce din intensitatea acestei forme de dependenta

Lupta impotriva depresiei. Inca din perioada anilor 1970-1980 ai secolului trecut, s-a descoperit ca fenilalanina poate sa usureze din simptomele provocate de o depresie. Pentru a se confirma acest efect al fenilalaninei, se realizeaza in continuare cercetari.

Parkinson. Mai multe teste au aratat ca administrarea fenilalaninei imbunatateste starea celor care sufera de aceasta maladie. Celelalte forme ale fenilalaninei nu aduc astfe de efecte.

Contribuie la ameliorarea unei afectiuni numite tirozinemie.  Tirozinemia este o boala genetica foarte rara, ce presupune un nivel prea ridicat al tirozinei in sange si apare din cauza deficitului de fenilalanina. Prin administrarea suplimentelor cu fenilalanina se considera ca aceasta afectiune se poate ameliora in timp.

Fenilalanina - surse naturale:

Acest aminoacid se regaseste in alimentele care contin proteine, fie ca sunt de origine vegetala, fie ca sunt de origine animala. 

Printre alimentele de origine vegetala care furnizeaza fenilalanina se afla boabele de soia sau semintele de dovleac.

Alimentele de origine animala ce iti asigura necesarul zilnic se numara:

  • ouale

  • produsele lactate

  • carnea

  • pestele

Deficitul de fenilalanina - fenilcetonuria:

Fenilcetonuria presupune incapacitatea organismului de a metaboliza fenilalanina. Ea reprezinta o boala ereditara, pentru a se declansa fiind necesar ca ambii parinti sa fie purtatorii unei anumite gene. Daca se intampla asa, sunt sanse de 1 la 4 ca si copilul sa se confrunte cu aceasta afectiune. 

Bebelusii care au fenilcetonurie nu au in corp enzima numita fenilalaninhidroxilaza, asa ca organismul lor nu va fi capabil sa o metabolizeze. Fara aceasta enzima, in organism se vor realiza acumulari periculoase ale fenilalaninei (care se regaseste si in proteine si in anumiti indulcitori obtinuti artificiali). In timp, acestea pot cauza leziuni ale creierului si tulburari de functionare a sistemului nervos central.

Printre semnele menite sa iti indice faptul ca ai un copil care sufera de fenilcetonurie se afla:

  • Culoarea foarte deschisa a pielii, ochilor sau parului (in conditiile in care este responsabila si cu producerea melaninei)

  • Capul este mai mic decat ar fi normal

  • Intarzieri in dezvoltarea mentala, ajungandu-se chiar pana la dizabilitati mentale

  • Miscari necoordonate

  • Hiperactivitate

  • Convulsii

  • Tremor

  • Eruptii cutanate

In situatia in care fenilcetonuria nu este descoperita si tratata corespunzator, cerumenul, urina, pielea si transpiratia copilului vor dobandi un miros neplacut, ca urmare a excesului de fenilalanina. 

In vederea diagnosticarii acestei boli, se pot efectua analize de sange si de urina bebelusului, in primele zile de viata. Totodata, parintii pot face teste genetice pentru a vedea daca nu cumva sunt purtatori ai genei care determina fenilcetonuria. 

Daca va exista un diagostic de fenilcetonurie, copilul va avea de suferit toata viata de aceasta boala, pana in prezent nefiind disponibil vreun tratament care sa conduca la vindecare. Singura posibilitate este de tinere sub control a bolii, astfel incat sa existe un risc cat mai mic de aparitie a manifestarilor mentionate anterior.

Cel mai important este ca parintii sa tina permanent legatura cu un medic, care va prescrie o dieta speciala si un tratament. Dieta este vitala pentru starea de bine a celor care sufera de fenilcetonurie si se bazeaza pe evitarea de produse care contin fenilalanina (cum ar fi oua, lapte sau produse pe baza de aspartam- un indulcitor artificial). 

Care este doza de fenilalanină recomandata pe zi?

Nu s-au stabilit doze optime pentru nicio afecțiune. Calitatea și ingredientele active din suplimente pot varia foarte mult de la producător la producător. Cu toate acestea, dozele utilizate în mod obișnuit, în funcție de afecțiune, variază de la 150 mg la 5.000 mg pe zi.

Fenilalanina - suplimente alimentare:

Aceasta este disponibila si prin intermediul suplimentelor alimentare, care pot fi de mai multe feluri:

  • L-fenilalanina

  • D-fenilalanina

  • DL-fenilalanina

Inainte de a te apuca sa iei suplimente cu fenilalanina, consulta-te cu un medic. Acesta iti va prescrie aminoacidul in functie de problemele tale, asa ca este posibil sa ti se indice o doza zilnica intre 150 mg- 5000 mg. Doze mai mari de 5000 mg sunt foarte periculoase, putand conduce la deteriorarea nervilor.

In unele cazuri, poate sa duca la reactii alergice, vizibile prin simptome ca:

  • Eruptii cutanate si mancarimi

  • Inflamarea gurii, limbii si a gatului

  • Dificultati in respiratie

Au fost semnalate si alte forme de efecte adverse care tin de administrarea de suplimente cu fenilalanina, dar tot in cazuri izolate. Astfel de efecte nedorite se pot traduce prin:

  • Tulburari digestive (arsuri, greata, constipatie)

  • Dureri de cap

  • Ameteli

  • Stari de anxietate

  • Aparitia miscarilor necoordonate

  • Tulburari de somn

Fenilalanina contraindicatii:

Daca este administrata dupa sfatul unui medic, pe durata si in cantitatile indicate, acest supliment este in general bine tolerat.

Inclusiv cand este vorba despre aplicatiile topice, una dintre formele fenilalaninei, L-fenilalanina, este tolerata bine daca nu este aplicata pentru timp prea indelungat. 

Trebuie menționat faptul că fenilalanina este contraindicată pentru persoanele cu fenilcetonurie, ce reprezinta o tulburare metabolică rară.

Persoanele cu aceasta afectiune nu pot metaboliza fenilalanina în mod normal, iar acumularea acesteia în organism poate duce la probleme de sănătate severe.

Printre cele mai cunoscute precautii care tin de utilizarea acestor suplimente se numara:

  • Sarcina - In cazul in care o femeie are niveluri normale ale fenilalaninei in sange, nu exista niciun risc in a lua suplimente alimentare ce contin aceasta substanta, daca medicul i le-a prescris. In schimb, daca in organism exista niveluri prea mari ale fenilalaninei, ce nu sunt identificate la timp, exista un risc ridicat de aparitie a defectelor la fat. Spre exemplu, pot surveni malformatii faciale in saptamanile 10-14 ale sarcinii, defecte ce tin de sistemul nervos in saptamanile 3-16 de sarcina sau malformatii cardiace pe parcursul saptamanilor 3-8

  • Alaptare - In situatia in care exista niveluri normale ale fenilalaninei in organism, alimentele care sunt sursa de fenilalanina sau unele suplimente alimentare ce contin acest aminoacid sunt in generale sigure, cu conditia sa nu se realizeze excese

  • Prezenta fenilcetonuriei - Persoanele care se confrunta cu aceasta boala genetica nu vor consuma sub nicio forma alimente cu proteine in care se regaseste aceasta substanta si nici nu vor primi suplimente care sa o contina

  • Prezenta schizofreniei- Administrarea suplimentelor alimentare cu fenilalanina poate conduce la agravarea unor simptome ale acestei afectiuni, avertizeaza specialistii.

Fenilalanina - interactiuni:

Are interactiuni majore si de aceea nu ar trebui administrata sub nicio forma daca se ia deja un tratament cu medicamentul numit Levodopa, utilizat in tratarea Parkinsonului. Motivul pentru care nu se recomanda o astfel de asociere este pentru ca fenilalanina va interactiona cu acesta si va agrava simptomele bolii. 

In acelasi timp, interactioneaza moderat cu:

  • Medicamente utilizate in tratarea depresiei- Daca in paralel cu ele se administreaza si suplimente alimentare cu fenilalanina, este un risc major de a interveni reactii adverse precum: hipomanie (presupune hiperactivitate, tendinta de a vorbi mult etc.), hipertensiune arteriala, constipatie, insomnie

  • Medicamente care se prescriu pentru diferite afectiuni psihice- Printre astfel de medicamente se regasesc: chlorpromazine (Thorazine),clozapine (Clozaril), fluphenazine (Prolixin), haloperidol (Haldol), olanzapine (Zyprexa), perphenazine (Trilafon) etc. O asociere dintre fenilalanina si oricare dintre ele este responsabila, in anumite situatii, de aparitia miscarilor haotice, necoordonate.