Echinacea36 produse.

Arata 1 - 36 din 36 produse
Arata 1 - 36 din 36 produse

Echinacea

Echinacea ce este?

Reprezinta o planta foarte cunoscuta in ultimii ani, mai ales pentru ca are efecte pozitive in combaterea racelilor si a gripelor. Ea este perena si face parte din familia plantelor inrudite cu margaretele, Asteraceae, fiind originara in America de Nord, in zona Muntilor Stancosi. Echinaceea se cultiva nu numai in SUA, ci si in Canada si in Europa.

Speciile de echinaceea care sunt folosite ca remedii naturale sunt urmatoarele:

  • Echinacea angustifolia- cu frunze inguste

  • Echinacea purpurea- cu  floarea de culoare mov 

  • Echinacea pallida- cu floarea mov deschis

Toate aceste 3 specii sunt sursa de compusi numiti fenoli, substante active care controleaza activitatea enzimelor si protejeaza planta (de infectii si de efectul nociv al radiatiilor UV). Practic, ei au propritetati antioxidante, de aceea sunt bineveniti si pentru organismul uman.

De asemenea, echinacea contine si substante precum: alchilamide (acestia nu se regasesc insa in Echinacea pallida), cu efect in buna functionare a sistemului imunitar, dar si polizaharide, glicoproteine sau acid cafeic. 

Echinacea beneficii:

Intareste sistemul imunitar

Cercetarile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia ca echinaceea reduce semnificativ riscul de a contacta o raceala, dar are si capacitatea de a reduce durata acesteia. 

Un studiu publicat in revista medicala „Hindawi” a evidentiat faptul ca poate sa stopeze evolutia infectiilor respiratorii virale. Ea diminueaza simptomele neplacute ale unei astfel de infectii si este cu atat mai eficienta cu cat este utilizata la inceputul bolii. In acelasi timp, si-a dovedit eficienta si in cazul diminuarii pericolului recurentei unei raceli sau gripe. 

Are proprietati antiinflamatorii

Unul dintre principalele motive pentru care aceasta planta este utila pentru ameliorarea mai multor forme de dureri este si pentru ca impiedica inflamatiile din organism. 

Echinacea contribuie la ameliorarea afectiunilor tractului respirator

Intrucat actioneaza direct asupra sistemului imunitar si pentru ca are proprietati antiinflamatorii, poate sa fie folosita in vederea ameliorarii unor afectiuni precum:

  • Sinuzitele acute

  • Toate formele de gripa sau de raceala

  • Astmul

  • Crupul 

  • Infectiile streptococice din gat

  • Tusea „latratoare”

  • Tuberculoza

Motivul pentru care echinacea este un sprijin in cazul afectiunilor mentionate este si acesta: are efecte bronhodilatatorii.

Combate cu succes infectiile

Este necesara nu numai pentru infectiile tractului respirator, ci si pentru altele, cum ar fi:

  • Infectiile gingivale

  • Infectiile de tract urinar

  • Infectiile vaginale (mai ales cele fungice)

  • Infectiile provocate de herpesul genital

  • Sifilisul

  • Infectii ale sangelui

Amelioreaza durerile

Inca din cele mai vechi timpuri, indienii din America de Nord recurgeau la echinacea purpurea pentru a scapa de diferite tipuri de dureri. Printre cele asupra carora aceasta planta are efect se numara:

  • Durerile de gat (inclusiv cele mai puternice, asociate cu amigdalita de exemplu)

  • Durerile de dinti

  • Durerile de stomac sau de intestine

  • Durerile de cap

  • Durerile asociate herpesului

  • Durerile asociate pojarului

  • Durerile asociate unei infectii cu transmitere sexuala numita gonoree

In scopul ameliorarii durerilor, se foloseste mai ales sub forma de ceai, dar poate fi valorificata si printr-o pasta obtinuta din planta uscata si raspandita pe locul dureros. 

Echinacea stimuleaza ameliorarea unor probleme ale pielii

Printre cele mai semnificative efecte aduse, din acest punct de vedere, studiile le-au evidentiat pe urmatoarele:

  • Vindecarea ranilor

  • Psoriazis

  • Muscaturi de paianjeni

  • Infectii ale pielii

  • Intepaturi de insecte

  • Inflamatii ale pielii

Totodata, este buna pentru piele si pentru ca are proprietati anti-imbatranire. 

S-a constatat ca echinacea are efecte laxative

Un studiu a demonstrat ca echinaceea este de ajutor si in caz de constipatie, avand efectul unui laxativ bland si calmand disconfortul digestiv. 

Este un sprijin in cazul unor afectiuni mentale

De exemplu, s-a observat ca mai ales Echinacea angustifolia diminueaza simptomele provocate de ADHD la copii, reducand riscul de aparitie a depresiei, anxietatii sau fobiilor sociale.

Pentru rezultate pozitive, se recomanda ca un copil sa primeasca 20 mg pe zi, o cantitate mai mare ducand la perpetuarea starilor de anxietate.

Se poate administra echinacea în fiecare zi?

Este considerata sigura pentru majoritatea oamenilor atunci când este administrată pe cale orală pe termen scurt. Diferite forme lichide dar și solide de echinacea au fost utilizate în siguranță timp de până la 10 zile. 

Stimulează intr-adevar echinacea sistemul imunitar?

Echinacea este cunoscută mai ales pentru efectele sale benefice asupra sistemului imunitar. Numeroase studii au descoperit că această plantă poate ajuta sistemul imunitar să combată infecțiile și virușii si vă ajuta să vă recuperați mai repede după boli.

Care este doza de echinacea pe care trebuie să o administrati zilnic?

Este de preferat sa va adresați medicului dumneavoastră pentru a vă recomanda doza optima pe care ar trebui să o luați. Majoritatea dozelor sugerează una sau două capsule între două și patru ori pe zi timp de până la 10 zile. 

Pentru stimularea generală a sistemului imunitar, în timpul răcelii, gripei, infecțiilor tractului respirator superior sau infecțiilor vezicii urinare, administrati de 3 ori pe zi, dar nu mai mult de 10 zile. A nu se administra pe stomacul gol.

Cine nu ar trebui să administreze echinacea?

Nu este recomandat sa administrati echinacea dacă aveți oricare dintre următoarele afecțiuni: o tulburare autoimună (cum ar fi lupusul) scleroză multipla, infecția cu virusul imunodeficienței umane (HIV).

Echinacea - sub ce  forme se gaseste?

In functie de afectiunea pe care vrei sa o previi sau sa o ameliorezi, trebuie sa stii ca echinacea este disponibila in oricare dintre aceste variante: comprimate, capsule, siropuri, ceaiuri, pulbere uscata, diferite unguente. 

De ce nu este recomandata administrarea de echinacea pe termen lung?

Utilizarea mai mult de 8 săptămâni ar putea să vă afecteze ficatul sau să vă suprime sistemul imunitar. 

Echinacea - precautii si avertizari:

Echinacea este sigura pentru majoritatea persoanelor, cand este administrata intern, fara a se face excese. Astfel, exista suplimente care sunt sigure pentru a fi consumate pana la 6 luni.

In cazuri rare, administrarea de produse ce contin aceasta planta poate conduce la efecte nedorite, printre care: tulburari digestive (crampe, diaree, greata), gust neplacut in gura, senzatie de gura uscata, dureri musculare sau articulare, dureri de cap, ameteli, amortire a limbii, tulburari de somn, confuzie.

Alte neplaceri pe care le poate crea administrarea de astfel de suplimente este legata de persoanele alergice. In cazul acestora, alergia la echinaceea intervine pentru ca ele sunt de regula alergice si la alte plante din aceeasi familie cu echinaceea (precum margaretele, craitele, crizantemele etc.). 

Alergiile declansate de utilizarea echinaceei sunt similare celor provocate de alte plante, cele mai cunoscute reactii fiind: eruptiile cutanate, mancarimile, inrosirea pielii, inflamatia gurii, a fetei etc.. Aceste reactii intervin in special daca se va recurge la aplicatiile topice.

Inainte de a te apuca sa administrezi, discuta neaparat cu medicul, in special daca esti intr-o situatie mai speciala sau daca urmezi deja un tratament pentru anumite afectiuni. Printre precautiile de care trebuie neaparat sa iei seama daca intentionezi sa apelezi la echinacea se numara:

  • Sarcina- Pana in prezent, se stie ca este sigura daca este administrata pe termen scurt, sub stricta supraveghere a medicului

  • Alaptarea- Si in acest caz, stricta supraveghere a medicului si utilizarea in cantitati reduse, pe termen cat mai scurt, sunt obligatorii

  • Prezenta unui „istoric” al alergiilor cutanate-  Intrucat riscul de a te confrunta cu o alergie este mare, cel mai bine este sa o eviti

  • Prezenta unor afectiuni autoimune (precum lupus, artrita reumatoida, scleroza multipla etc.)- Intrucat actioneaza la nivelul sistemului imunitar, echinaceea poate face mai mult rau decat bine in asemenea situatii, de aceea nu va trebui administrata

In ceea ce-i priveste pe copii, medicii atrag atentia asupra urmatorului fapt: din cercetarile efectuate pana acum, echinacea este sigura pentru majoritatea copiilor care nu au fond alergic, daca se administreaza intern, pe termen scurt. Pentru cei care au un fond alergic, nu este indicata administrarea suplimentelor cu echinacea. In plus, pentru maxima siguranta a copilului tau, aceste suplimente ar trebui luate dupa varsta de 7 ani.

Echinacea - interactiuni:

Consulta-te neaparat cu medicul inainte de a lua suplimente alimentare pe baza de echinaceea daca esti deja sub diverse tratamente, intrucat echinacea are o interactiune moderata cu oricare dintre medicamentele de mai jos:

  • Cele care actioneaza asupra sistemului imunitar, asa-numitele imunosupresoare- Luate in paralel cu echinaceea, acestea nu mai pot fi la fel de eficiente. Printre acestea se afla: azathioprine (Imuran), basiliximab (Simulect), OKT3, Orthoclone OKT3, mycophenolate (CellCept), tacrolimus (FK506, Prograf), sirolimus (Rapamune), cele pe baza de Prednison etc.

  • Cele care sunt metabolizate la nivelul ficatului- Inntrucat echinaceea poate sa descreasca viteza cu care astfel de medicamente sunt metabolizate, ea va duce si la intensificarea efectelor adverse ale acestora. De aceea, nu trebuie luata daca esti sub tratament cu: mexiletine (Mexitil), olanzapine (Zyprexa), pentazocine (Talwin), propranolol (Inderal), tacrine (Cognex) etc.

  • Cele care sunt metabolizate la nivelul intregului organism- In acest caz, ar conduce la intensificarea efectelor medicamentelor respective sau la cresterea incidentei efectelor adverse. Iata ce nu ar trebui administrat alaturi de echinacea: lovastatin (Mevacor), diltiazem (Cardizem), medicamente pe baza de estrogen, indinavir (Crixivan) etc.