Silimarina23 produse.

Arata 1 - 23 din 23 produse
Arata 1 - 23 din 23 produse

Silimarina

Silimarina - ce este

Silimarina este extrasa din semintele plantei numita Silybum marianum (armurariu sau ciulinul laptelui), originara din Europa, care a ajuns in America de Nord datorita colonistilor. Ea se regaseste acum nu numai pe continentul nostru, ci si in estul SUA, in California sau in America de Sud.

Planta din semintele careia provine extractul numit silimarina este usor de recunoscut pentru ca are flori mari, de culoare mov si creste inalta, pana la 2 m. 

Silimarină beneficii

Silimarina consolideaza sistemul imunitar

Un studiu a demonstrat ca extractul de silimarina determina raspunsuri antiinflamatoare si imunoregulatoare la nivelul diferitelor celule din cadrul sistemului imunitar. De exemplu, silimarina actioneaza pozitiv asupra interferonului gamma, asupra interleukinei (IL) si a citokinelor. In aceste conditii, ea este indicata pentru cresterea rezistentei organismului in fata bolilor infectioase. 

Silimarina are grija de sanatatea ficatului

Din acest punct de vedere, se poate spune ca silimarina este un detoxifiant puternic, stimuland regenerarea celulelor hepatice, facilitand eliminarea toxinelor pe care corpul le proceseaza prin intermediul ficatului. De pilda, datorita silimarinei se pot obtine rezultate pozitive in caz de intoxicare cu alcool, cu pesticide sau cu metale grele din apa.

Inca din vechime, silimarina a fost folosita in scopul ameliorarii unor afectiuni ale ficatului precum:

  • Ficatul intoxicat in urma abuzului de alcool

  • Hepatita virala sau cronica

  • Boli provocate de un exces de toxine

Silimarina reduce nivelul colesterolului

S-a constatat ca silimarina, daca este asociata si cu alte tratamente, poate sa scada nivelul colesterolului „rau”, sa imbunatateasca valorile colesterolului total si sa tina sub control trigliceridele.

Silimarina este cunoscuta si pentru alte efecte benefice asupra inimii, in sensul in care purifica sangele si impiedica actiunea stresului oxidativ asupra sanatatii arterelor. 

Previne si tine sub control diabetul cu silimarina

Printr-un studiu din anul 2006 s-a putut sesiza ca extractul de silimarina este potrivit pentru scaderea nivelului de zahar din sange si pentru diminuarea rezistentei la insulina din diabetul de tip 2. In cadrul acestui studiu s-a observat ca persoanele care au urmat un tratament complementar cu silimarina timp de 4 luni au inregistrat o imbunatatire a starii de sanatate.

Specialistii considera ca aceasta abilitate a silimarinei se leaga de fapt tot de actiunea asupra ficatului, in conditiile in care si ficatul este partial responsabil cu reglarea unor hormoni, inclusiv cu eliberarea insulinei in fluxul sanguin.

Silimarina tine in frau declinul cognitiv aparut in urma procesului de imbatranire

Avand efecte antiinflamatorii si proprietati antioxidante, silimarina protejeaza celula nervoasa, impiedicand degradarea acesteia pe masura ce imbatranim. Pentru ca tine la distanta influenta negativa a stresului oxidativ asupra creierului, silimarina este si ea de ajutor in vederea evitarii producerii unui declin cognitiv accentuat, specific mai ales maladiilor neurodegenerative (precum este Alzheimer de exemplu). 

Silimarina diminueaza riscul de aparitie a calculilor biliari si renali

Silimarina influenteaza activitatea bilei, pancreasului, intestinelor si rinichilor, de aceea contribuie si la prevenirea calculilor renali sau biliari.

Cel mai considerabil efect il are insa asupra bilei, intrucat calculii se formeaza cand colesterolul si alte materii se imbina. Silimarina este buna in acest caz tocmai pentru ca diminueaza nivelul colesterolului si impiedica solidificarea calculilor. 

Silimarina previne bolile osoase

Intrucat afectiunile osoase specifice unei varste mai inaintate se leaga mai ales de un dezechilibru produs intre osteoblaste (celulele tinere din care se formeaza tesut osos) si osteoclast (o celula giganta, ce are ca functie principala resorbtia si modelarea oaselor), silimarina poate sa mai reduca din acest dezechilibru. Astfel, ea sustine activitatea osteoblastelor si are grija ca la nivelul osteoclastului sa nu se produca activitati care sa dauneze osului. 

De pilda, s-a sesizat ca un tratament care consta in asocierea silimarinei cu izoflavone (un fel de fitoestrogen) amelioreaza osteoporoza si ii stopeaza evolutia.

Silimarina este binevenita pentru sanatatea ochilor

Intrucat silimarina este ajutorul ficatului, ea este si cheia ochilor sanatosi. Practic, ficatul este organul in care se depoziteaza vitaminele solubile in grasime si glutationul (un antioxidant puternic), atat de necesare in repararea ochilor. In aceste conditii, suplimentele alimentare pe baza de silimarina sunt o alegere inspirata ori de cate ori simtim ca avem vederea mai slaba sau mai incetosata.

De asemenea, silimarina este aliatul vederii sanatoase si pentru ca diminueaza din depunerile de zahar de la nivelul vaselor sanguine din zona ochilor. Avand si aceasta proprietate, ea este numai buna sa fie administrata persoanelor care sufera de diabet si au tulburari de vedere. 

Silimarina are efecte anti-imbatranire

Silimarina, prin actiunea sa antioxidanta, protejeaza corpul de boli cronice si de imbatranirea prematura. Astfel, silimarina diminueaza ridurile, acneea, petele de pigmentare, dar protejeaza pielea si de efectele nocive ale radiatiilor solare sau in cazul in care s-au produs arsuri ca urmare a unui tratament bazat pe radioterapie.

Toate aceste calitati ale silimarinei se leaga si de proprietatile sale antiinflamatorii. De aceea, ea poate fi administrata cu succes persoanelor care au de suferit de pe urma acneei (silimarina actioneaza pozitiv inclusiv asupra cicatricilor provenite din acnee).

Silimarina forte

Pe Plantum.ro gasiti silimarina forte de la cei mai cunoscuti producatori precum: Farmaclass, Helcor, Walmark sau Rotta Natura in varianta de 30 de capsule

Silimarina - suplimente alimentare

Pana in prezent nu s-a stabilit o doza exacta de silimarina care sa fie ideala pentru a fi consumata. Ea depinde de problemele de sanatate pe care le avem, de aceea este indicat sa cerem si sfatul unui medic inainte de a ne apuca sa luam suplimente alimentare cu silimarina. De pilda, daca suferim de maladii hepatice, este posibil sa ni se recomande, in medie, cam 150 mg de silimarina, luata de 2-3 ori pe zi. In schimb, daca vrem doar sa prevenim imbolnavirea ficatului, va fi suficient sa se administreze cate o doza de 50-150 mg pe zi. 

Pentru persoanele care sufera de diabet, este bine sa se administreze cate 200 mg de silimarina, de 3 ori pe zi, timp de 4 luni, intr-o singura cura pe an.

Fie ca este vorba despre silimarina sub forma de tablete, fie ca este vorba despre capsule obisnuite sau despre capsule moi, este necesar sa ne orientam catre acele suplimente pe al caror ambalaj se afla inscriptionata mentiunea conform careia cuprind cel putin 80% extract pur de silimarina. 

O alta varianta este sa consumi ceai sau pulbere de silimarina, dar nu inainte de a sta de vorba si cu un specialist.

Tine cont si de faptul ca silimarina intra in interactiune cu tot felul de medicamente si de aceea nu ar trebui administrata in combinatie cu acestea.

Se poate administra silimarina in fiecare zi?

Cercetările sugerează administrarea de silimarina pe cale orală de trei ori pe zi timp de 8 săptămâni.

Care este doza optima de silimarina administrata in fiecare zi?

Pentru bolile hepatice și functiile hepatice, cercetările sugerează utilizarea a 420-600 mg de silimarină pe zi. Conform cercetărilor primele efecte benefice ar trebui observate în aproximativ opt până la douăsprezece săptămâni.

Cand se ia silimarina dimineata sau seara?

Spirulina poate fi administrata pe stomacul gol, cu toate acestea, persoanele foarte sensibile ar trebui să ia în considerare consumul de spirulina impreuna cu o masă. Spirulina poate fi luata sub forma de capsule, din plante sau extracte lichide.

Silimarina reprezinta un bun detoxifiant?

Silimarina este un supliment binecunoscut pentru curățarea ficatului datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii. In plus, poate ajuta la reducerea inflamației ficatului.

Silimarina - posibile efecte adverse

De cele mai multe ori, silimarina nu determina aparitia unor reactii adverse. Specialistii in medicina naturista spun ca aceasta poate fi administrata in deplina siguranta si pe o durata mai mare de 40 de luni.

In cazul in care au loc, reactiile neplacute generate de administrarea de silimarina se refera la efectele laxative, putand conduce la diaree. In acelasi timp, este posibil sa survina si greata, varsaturi, diminuarea apetitului sau balonari.

Uneori, silimarina antreneaza declansarea unei reactii alergice, manifestata prin eruptii cutanate, mancarimi si, in cazuri severe, prin sufocare, inflamarea gatului, gurii, limbii etc..

Silimarina - precautii si atentionari

Silimarina trebuie evitata in oricare dintre aceste situatii:

  • Sarcina sau alaptare

  • Alergie la plantele din familia Asteraceae/Compositae, precum: floarea-soarelui, cicoarea, crizantemele, coada-soricelului etc. (Cine are o astfel de alergie este predispus/a si la o alergie la silimarina)

  • In caz de afectiuni precum: endometrioza, fibroame, chisturi ovariene, cancer ovarian, cancer de san, cancer uterin (Silimarina nu este binevenita in aceste cazuri pentru ca actioneaza similar estrogenului)

  • In timpul unor tratamente cu contraceptive pe baza de estrogen

  • In cazul unui tratament cu chimioterapie (Silimarina poate sa incetineasca ritmul in care mor celulele canceroase)

In plus, silimarina interactioneaza cu numeroase medicamente, schimband modul in care corpul le metabolizeaza la nivelul ficatului, de aceea ar trebui administrata cu precautie sau chiar exclusa pentru o perioada. Printre medicamentele cele mai cunoscute din acest punct de vedere se  numara:

  • Unele medicamente folosite in diabet, pentru scaderea glicemiei (Silimarina actioneaza si ea asupra glicemiei, de aceea s-ar putea ajunge usor la hipoglicemie din cauza ei)

  • Unele anticoagulante (precum este Coumadin/Warfarin de exemplu)

  • Anumite antibiotice (cum ar fi Biaxin/Clarithromycin)

  • Anumite antiinflamatoare nesteroidiene (precum Advil, Voltaren, Diclofenac etc.)

  • Anumite medicamente destinate reducerii colesterolului, precum sunt statinele (de exemplu, silimarina interactioneaza cu Mevacor (Lovastatin) sau cu Lescol (Fluvastatin)

  • Anumite medicamente antivirale- Daca iei medicamente pentru tratarea hepatitei C, silimarina creste concentratia acestora in plasma. De pilda, medicii spun ca neaparat se va evita combinatia dintre silimarina si Simeprevir

  • Anumite medicamente cu rol imunosupresor (precum este Sirolimus/Rapamune)