Glucozamina11 produse.

Arata 1 - 11 din 11 produse
Arata 1 - 11 din 11 produse

Glucozamina

Glucozamina - ce este?

Este un compus natural care, din punct de vedere chimic, este considerat drept aminozahar. Rolul sau este de a pune bazele mai multor molecule functionale din corp, dar este in principal cunoscut pentru capacitatea de a contribui la dezvoltarea si mentirea cartilagiilor articulare. Acestea, alaturi de lichidul sinovial, sprijina oasele in a se misca usor, minimizand frecarea si impiedicand aparitia durerilor articulare in timpul miscarilor.

Se poate regasi si in tesuturi animale, precum cele ale crustaceelor, in oasele de animale sau in fungi. De obicei suplimentele alimentare pe baza de glucozamina sunt obtinute din aceste surse naturale si principalul scop pentru care sunt utilizate este mentinerea sanatatii cartilagiilor.

Glucozamină:

Beneficii:

Diminueaza inflamatiile

Suplimentele sunt folosite adesea pentru ca s-a observat ca reduc din inflamatiile cartilagiilor. Cele mai bune rezultate, din acest punct de vedere, au fost vizibile prin intermediul studiilor de laborator, cand a fost aplicata pe celulele implicate in formarea oaselor. 

Oamenii de stiinta au evidentiat urmatorul aspect: glucozamina isi va spori virtutile antiinflamatorii odata ce este asociata cu condroitina (un compus similar glucozaminei, implicat in producerea si pastrarea cartilagiilor sanatoase). 

Spre exemplu, un studiu a aratat ca suplimentele alimentare ce contin aceasta substanta pot reduce cu un procent cuprins intre 24 si 28% markerii ce demonstreaza prezenta unor inflamatii. Cu atat mai mult cu cat se vor administra alaturi de condroitina, procentul de reducere a inflamatiilor poate ajunge pana la 36%. Asemenea rezultate au fost remarcabile cu precadere in randul persoanelor care practicau activitati fizice sustinute. 

Amelioreaza diferite afectiuni ale articulatiilor si oaselor

Suplimentele alimentare cu glucozamina se folosesc mai ales pentru a ameliora afectiuni osoase si articulare, reducand din intensitatea simptomelor acestora, dar incetinindu-le si evolutia. Printre astfel de afectiuni se numara: osteoartrita, artrita reumatoida si osteoporoza.

In privinta osteoartritei, mai multe studii au aratat ca suplimentele alimentare sub forma de sulfat de glucozamina pot oferi o alternativa pentru un tratament eficient, de lunga durata, al osteoartritei. Datorita acestor suplimente se va ajunge la o diminuare a durerilor, la mentinerea mobilitatii articulare si la stoparea evolutiei bolii. 

Despre efectele glucozaminei asupra artritei reumatoide se poate spune ca aceasta nu incetineste evolutia bolii, si imbunatateste starea celor care sufera de aceasta afectiune.

Cu privire la relatia dintre osteoporoza si administrarea glucozaminei, cercetatorii au sesizat ca suplimentele care contin acest aminozahar contribuie la intarirea oaselor. 

Mentine sanatatea articulatiei temporo-mandibulare

Articulatia temporo-mandibulara este acea articulatie care leaga maxilarul inferior de craniu. 

Studiile efectuate de-a lungul timpului au aratat ca datorita suplimentelor alimentare ce contin acest compus se va ajunge la o diminuare a durerilor, a markerilor inflamatorii si a mobilitatii in cazul pacientilor care primesc o combinatie intre sulfat de glucozamina si condroitina. Ceea ce s-a mai observat este ca astfel de suplimente asigura o protectie pe termen lung contra durerilor care ar putea pune in pericol functionarea corecta a articulatiei temporo-mandibulare. 

Amelioreaza cistita interstitiala

Cistita interstitiala este o afectiune inflamatorie, neinfectioasa, prezenta la nivelul vezicii urinare. Printre simptomele sale se numara: urinarile frecvente, senzatia de presiune la nivelul vezicii, dureri pelviene sau dureri in zona cuprinsa intre pelvis si vagin. Printre cauzele ce duc la declansarea ei se numara inclusiv deficitul in glicozaminoglicani (sunt proteine de lubrifiere, ce se regasesc si in ligamente, in tendoane etc.). 

In conditiile in care este un fel de precursor al glicozaminoglicanilor, studiile au aratat ca suplimentele alimentare cu glucozamina pot fi utile in reducerea riscului de aparitie a cistitei interstitiale. 

Scade inflamatia responsabila de sindromul colonului iritabil

Precum cistita interstitiala, sindromul colonului iritabil este si el legat de un deficit de glicozaminoglicani. De aceea, aceste suplimente sunt considerate o alegere potrivita pentru a se reduce din inflamatia responsabila de simptomele neplacute provocate de acest sindrom. 

Glucozamina si condroitina:

Reprezinta elementele de structura fundamentala ale cartilajului osos.

Constituie un precursor cu importanta majora in sinteza biochimica a proteinelor si lipidelor glicozilate, fiind parte din structura polizaharidelor precum chitosanul si chitina.

Condroitina este un component structural important al cartilajului, fiind responsabilul principal pentru rezistenta acestuia la compresie. Ofera elasticitate si o mai mare protectie pentru ca faciliteaza retentia apei între tesuturi si articulatii.

Sunt esentiale pentru sanatatea dar si pentru mentinerea mobilitatii articulatiilor. Au puternice efecte antiinflamatoare, diminueaza durerile osteoartritei, refac cartilajul articular si imbunatatesc performantele articulare.

Care este cea mai buna sursa de glucozamina?

Desi suplimentele alimentare ce contin glucozamina se obtin din prelucrarea unor materii prime naturale (precum ar fi cochiliile de la crustacee: creveti, homar, crab, anumiti fungi etc.), nu se poate vorbi despre posibilitatea de a beneficia de acest compus prin intermediul dietei. In aceste conditii, pentru a avea parte de toate efectele pozitive se recomanda sa se administreze suplimente alimentare. 

Se poate administra glucozamina in fiecare zi?

Clorhidratul de glucozamină este considerat sigur pentru majoritatea adulților atunci când este luat în mod adecvat timp de până la 2 ani. N-acetil glucozamina este, de asemenea, posibil sigur atunci când este administrată în doze de 3-6 grame pe zi. Poate provoca unele reacții adverse ușoare, inclusiv greață, arsuri la stomac, diaree și constipație.

Cine nu ar trebui să administreze glucozamină?


In cazul persoanelor cu astm, diabet, antecedente de complicații hemoragice, hipertensiune arterială și posibil colesterol ridicat, ar trebui să se utilizeze cu precauție.

Care este durata de administrare a glucozaminei pentru rezultate vizibile?

Majoritatea studiilor au arătat că trebuie administrată timp de două până la patru luni înainte ca beneficiile sale să fie vizibile, deși unele persoane pot avea rezultate si mai devreme.

Care este doza de glucozamina recomandata pe zi?

Doza recomandata este de 1.500 mg pe zi, pe care o puteți lua simultan sau în doze multiple mai mici pe tot parcursul zilei. Suplimentele sunt fabricate din surse naturale - cum ar fi scoici sau ciuperci - sau fabricate artificial în laborator.

Ce efecte benefice are glucozamina pentru piele?

Compușii glucozaminici au mai multe efecte benefice asupra pielii sau a celulelor pielii. Datorită stimulării sintezei acidului hialuronic, s-a demonstrat că poate sa accelereze vindecarea rănilor, contribuie la hidratarea pielii și la reducerea ridurilor.

Glucozamina- suplimente alimentare:

Doza obisnuita recomandata, in general, este de 1500 mg/zi, administrate odata sau treptat, pe parcursul unei zile, in functie de recomandarea unui specialist. 

Suplimentele se obtin fie din cochiliile de la crustacee, din unii fungi sau se realizeaza artificial, in laborator. Ele sunt disponibile in doua forme:

  • glucozamina sulfat

  • glucozamina hipoclorit

In unele cazuri, glucozamina sulfat este comercializata in combinatie cu condroitina sulfat. 

Glucozamina sulfat se gaseste in mod natural in organism, in fluidul ce inconjoara articulatiile. Totodata, ea se afla si in cochilii sau in crustacee.

Este foarte importanta deoarece este utillizata de corp pentru a putea produce mai multe substante implicate in formarea tendoanelor, ligamentelor, cartilagiilor si fluidului care inconjoara articulatiile. Iata de ce medicii recomanda administrarea de suplimente cu glucozamina sulfat: pentru a nu se ajunge la frictiunea de pe articulatii, la rigiditate si la dureri, diminuandu-se riscul de distrugere a lichidului de la nivelul articulatiilor si a cartilagiului. Aceste fenomene sunt frecvente in special in caz de osteoartrita.

De asemenea, se indica adesea sa fie administrata impreuna cu condroitina sulfat (combinatia dintre condroitina cu saruri minerale), in aceste conditii avand efecte mai puternice. 

Glucozamina - precautii si atentionari:

Primul aspect de care trebuie sa tii cont este urmatorul: asemenea altor suplimente alimentare, nici acelea cu glucozamina nu se vor lua la intamplare, fara sfatul unui specialist. 

Un alt element esential de care este neaparat necesar sa tii seama este acesta: daca esti alergic/a la crustacee, este posibil sa nu tolerezi nici suplimentele alimentare ce contin glucozamina provenita de la acestea. 

Se poate administrata in oricare dintre urmatoarele moduri:

  • Pe cale orala: Cel mai des utilizat supliment cu glucozamina, glucozamina sulfat, este in general sigura cand este administrata in acest fel. Cu toate acestea, in unele cazuri pot surveni reactii nedorite, precum tulburari digestive (greturi, varsaturi, constipatie, arsuri stomacale), ameteli, reactii alergice (caracterizate prin aparitia eruptiilor cutanate, inflamarii fetei, gurii etc.) sau chiar dureri de cap

  • Prin aplicatii topice:  Daca se va opta pentru o imbinare dintre glucozamina sulfat, sulfatul de condroitina, camforul si cartilaj de rechin, aplicatiile topice sunt perfect sigure chiar si pentru durata de 8 saptamani

  • Pe cale injectabila: In cazuri rare, se poate recomanda administrarea glucozaminei sulfat intramuscular, de 2 ori pe saptamana,  pe o perioada de 6 saptamani

Precautii speciale care tin de administrarea glucozaminei: 

  • Sarcina si alaptarea - Pentru ca nu se cunosc exact posibilele efecte adverse ale administrarii in oricare dintre aceste perioade, este de preferat sa se evite acest demers

  • Prezenta diabetului - Intrucat sulfatul de glucozamina poate sa favorizeze unele cresteri  ale nivelului de zahar in sange, se recomanda sa nu se administreze suplimente alimentare care il contin in cazul unui diabet de tip 2

  • Hipertensiunea arteriala - Deoarece poate influenta nivelul insulinei, aceasta, la randul sau, poate avea efecte negative asupra tensiunii arteriale. Ca sa nu se ajunga la hipertensiune, cel mai bine este sa nu se ia suplimente daca exista predispozitia spre asa ceva

  • Colesterol ridicat - Ca sa nu existe riscuri de crestere a colesterolului „rau”, medicii spun ca suplimentele cu glucozamina sulfat sa fie luate doar dupa sfatul unui medic, care va monitoriza periodic nivelul acestuia pe parcursul tratamentului

  • Glaucomul - Intrucat poate creste tensiunea din interiorul ochiului, acest proces nu este deloc binevenit in cazul unui glaucom, agravandu-l. De aceea, trebuie consultat cat mai rapid un medic daca suferi de glaucom si ai vrea sa iei suplimente alimentare cu glucozamina

  • In situatia in care urmeaza sa aiba loc o interventie chirurgicala - Intrucat glucozamina sulfat influenteaza nivelul de zahar din sange, inseamna ca poate sa interfereze cu controlul nivelului de zahar in timpul si dupa o interventie chirurgicala. Avand in vedere acest aspect, medicii spun ca este ideal sa nu se mai ia aceste suplimente alimentare cu cel putin 2 saptamani inainte de efectuarea unei interventii 

Suplimentele pe baza de glucozamina - interactiuni:

Nu te apuca sa iei astfel de suplimente daca urmezi deja un tratament cu Warfarin/Coumadin (medicament prescris in vederea incetinirii coagularii sangelui). Fie ca este vorba despre glucozamina simpla, fie ca este vorba despre o combinatie cu condroitina, acestea interactioneaza cu substantele din acest medicament si se poate ajunge la complicatii care de care mai serioase (inclusiv hemoragii).

In acelasi timp, are interactiuni moderate cu unele medicamente folosite in tratarea cancerului, cum ar fi etoposide (VP16, VePesid), teniposide (VM26) sau doxorubicin (Adriamycin).

Nu in ultimul rand, au fost raportate si interactiuni minore intre acest compus si urmatoarele medicamente:

  • Unele pe baza de acetaminofen (paracetamol)

  • Anumite medicamente prescrise in caz de diabet