Resveratrol12 produse.

Arata 1 - 12 din 12 produse
Arata 1 - 12 din 12 produse

Resveratrol

Resveratrol - ce este

Resveratrol reprezinta un antioxidant produs de anumite plante pentru a le proteja pe acestea impotriva factorilor de mediu nocivi. Acelasi efect il are si asupra organismului uman, neutralizand radicalii liberi care pot fi foarte daunatori, inclusiv in ceea ce priveste accelerarea procesului de imbatranire. 

Resveratrol poate aduce beneficii atat prin intermediul consumului anumitor alimente si bauturi, cat si datorita suplimentelor alimentare. De asemenea, se poate beneficia de el si gratie aplicarilor topice, cu ajutorul unor produse speciale pentru ingrjirea pielii (creme, seruri, geluri etc.).

Resveratrol beneficii

Acest antioxidant este intotdeauna binevenit pentru ca previne si amelioreaza diferite afectiuni.

Resveratrol regleaza tensiunea arteriala

Find antioxidant, resveratrol reduce din presiunea exercitata asupra peretilor arterelor odata cu bataile inimii. Mai exact, este vorba despre diminuarea nivelului tensiunii sistolice. Un nivel ridicat al acesteia va creste pericolul de instalare a maladiilor cardiace. 

Printr-un studiu s-a putut sesiza ca resveratrolul are capacitatea de a stimula organismul sa produca mai mult acid nitric, important in relaxarea vaselor de sange si, implicit, in mentinerea unui nivel cat mai nornal al tensiunii arteriale.

Diminueaza nivelul de colesterol „rau” cu ajutorul resveratrolului

Resveratrolul influenteaza nivelul de colesterol reducand impactul unei enzime care controleaza producerea de colesterol. De aceea, el creste nivelul de colesterol bun, impiedicand totodata oxidarea celui „rau”, ce se depune pe peretii vaselor de sange.

Un grup de cercetatori a realizat un studiu, cu ajutorul soarecilor, dar s-a afirmat ca toate concluziile desprinse sunt valabile si in cazul oamenilor. Astfel, s-a constatat ca resveratrolul scade riscul instalarii sindromului metabolic. 

In acelasi timp, daca se va primi resveratrol prin intermediul extractului de struguri de pilda, dupa 6 luni de tratament se poate ajunge la o reducere a nivelului colesterolului „rau”.

Resveratrol are efecte anticancer

Cea mai importanta proprietate a resveratrolului, descoperita in urma cercetarilor efectuate pana in prezent, se refera la: acesta inhiba dezvoltarea si proliferarea celulelor canceroase, in conditiile in care are proprietati antioxidante si antiinflamatorii. De aceea, s-a constatat ca are potential in prevenirea si ameliorarea anumitor tipuri de cancer.

Pe viitor, se intentioneaza sa se realizeze studii aprofundate pentru a se vedea exact cum resveratrolul ar putea fi folosit in acest scop, dat fiind ca are efecte antitumorale evidente. 

Resveratrol protejeaza creierul in fata declinului cognitiv

De-a lungul timpului, oamenii de stiinta au sesizat ca aportul de resveratrol poate sa incetineasca declinul cognitiv, dat fiind proprietatile sale antioxidante si antiinflamatoare. 

Studiile au demonstrat ca resveratrolul actioneaza asupra zonelor inflamate din creier din cauza acumularii excesive a unei proteine numite beta-amiloid. Aceasta din urma se gaseste in mod normal in creier, dar daca se va extinde prea mult va favoriza aparitia unor maladii neurodegenerative (mai ales a Alzheimer-ului). 

Testele efectuate pana acum au evidentiat faptul ca resveratrolul incetineste din declinul cognitiv determinat de acumularea de beta-amiloid, inhiband nu numai evolutia, ci si gradul de toxicitate a acestuia, protejand celulele creierului. Cu cat acest nivel este mai mare, cu atat riscul de declansare a Alzheimer-ului este mai semnificativ. 

Resveratrol are proprietati antibacteriane si antifungice

Resveratrol inhiba multiplicarea unor agenti patogeni, cum ar fi bacteriile Gram-pozitive, Gram-negative, dar si fungii. De pilda, poate fi eficient in lupta cu bacterii precum Campylobacter jejuni sau Campylobacter coli, responsabile de aparitia gastroenteritelor bacteriene. 

In privinta efectelor pozitive asupra fungilor, resveratrolul inhiba proliferarea fungilor de tip Candida Calbicans, diminuand posibilitatea dezvoltarii unei infectii. 

Resveratrol este util in cazul celor care sufera de diabet

Cele mai semnificative efecte ale resveratrolului, in privinta persoanelor care au diabet, se refera la:

  • Protejarea in fata stresului oxidativ, care poate conduce la complicatii

  • Imbunatateste raspunsul la insulina

  • Scade nivelul de inflamatie (inflamatia este nociva in toate bolile cronice, inclusiv in diabet)

  • Activeaza proteina numita AMPK (aceasta ajuta organismul sa metabolizeze glucoza), iar astfel nivelul de zahar din sange se va diminua

Resveratrol - beneficii pentru piele

Ori de cate ori iti doresti sa-ti recapeti aspectul tanar al pielii, dar si sa previi imbatranirea prematura a acesteia, apeleaza cu incredere si la resveratrol.

In primul rand, acesta face parte din clasa fitoalexinelor, ceea ce inseamna ca te va proteja si pe tine de factorii externi, daunatori pielii, precum radiatiile solare, poluarea, schimbarile de vreme etc.. De aceea, resveratrolul actioneaza atat de eficient impotriva stresului oxidativ, responsabil si de aparitia cancerului de piele.

In al doilea rand, resveratrol combate radicalii liberi care pot dauna ADN-ului celular, proteinelor, carbohidratilor si lipidelor, reparand si regenerand celulele pielii. Din acest punct de vedere, un studiu a ajuns la concluzia ca resveratrolul diminueaza imperfectiunile pielii (inclusiv acneea) daca este aplicat topic.

Unul dintre cele mai apreciate efecte generate prin aplicatiile topice de produse cosmetice pe baza de resveratrol este ca vor fi stimulate fibroblastele (celule specializate in secretarea colagenului si elastinei) si se va antrena astfel formarea colagenului de tip III. In plus, resveratrolul influenteaza si receptorii de estrogen, determinand dezvoltarea colagenului de tip I si II (prezent in cartilaje), atat de importante in stoparea procesului de imbatranire.

Nu in ultimul rand, efectele resveratrolului asupra pielii de pe fata sunt evidente din urmatoarele  puncte de vedere: asigurarea unei hidratari mai bune, o textura imbunatatita, mai multa elasticitate si o reducere a petelor de pigmentare.

Resveratrolul

Cele mai bune surse:

Printre cele mai bogate surse de resveratrol se afla, potrivit oamenilor de stiinta, vinul rosu si ceaiul Itadori (obtinut din trestie japoneza). Acesta din urma este vazut ca o varianta excelenta de crestere a raportului de resveratrol pentru persoanele care nu consuma deloc alcool.

Alte alimente si bauturi care contin acest antioxidant valoros sunt:

  • Strugurii si Sucul de struguri

  • Arahidele si untul de arahide

  • Ciocolata neagra 

  • Afinele (de cultura si salbatice)

  • Merisoarele

Suplimentele alimentare pe baza de resveratrol

Cantitatea si puritatea resveratrolului regasit in suplimente variaza mult. De exemplu, pentru o absorbtie si pentru o eficienta mai bune, se recomanda in special resveratrolul micronizat, prezent atat in suplimentele sub forma de pastile, cat si in cele sub forma de pudra. 

Majoritatea suplimentelor contin intre 250-500 mg de resveratrol per doza. S-a estimat ca, in general, se tolereaza bine dozele zilnice de pana la 2,5 g. Daca se depasesc acestea, medicii avertizeaza ca pot sa intervina unele reactii nedorite, cum ar fi greturile, varsaturile, diareea, disfunctionalitati in functionarea ficatului, cu precadere la persoane care sufera din cauza unui ficat gras (dar nu din cauza consumului excesiv de alcool).

In acelasi timp, nu se recomanda sa se ia suplimente alimentare cu resveratrol sau sa se faca exces de alimente care il contin in perioada sarcinii sau alaptarii, in conditiile in care nu se cunosc suficient de mult posibilele efecte negative pe care le-ar putea avea acestea.

Cand se administreaza resveratrol?

Resveratrol se administreaza de preferință dimineața sau seara, dar nu în timpul zilei. Consumați cu apă, la micul dejun.

Resveratrol - doza recomandata:

Suplimentele pe baza de resveratrol sunt sigure atunci când sunt administrate pe cale orală în doze de până la 1500 mg pe zi, timp de până la 3 luni. Doze mai mari cu o concentratie de pana la 2000-3000 mg pe zi au fost utilizate în siguranță timp de 2-6 luni.

Resveratrol - precautii si interactiuni

Primul aspect pe care trebuie sa il stii cu privire la administrarea de suplimente cu resveratrol este acesta: nu te vei apuca sa le iei fara sa te consulti cu un medic, mai ales daca suferi deja de anumite afectiuni. Alte reguli de care sa tii cont in privinta resveratrolului sunt:

  • Nu va fi administrat copiilor

  • Nu va fi administrat deloc sau va fi administrat cu mare preacautie femeilor care sufera de anumite forme de cancer la nivel genital (cum ar fi cel ovarian, uterin, de san) sau de afectiuni cum ar fi sindromul ovarului polichistic, in conditiile in care influenteaza activitatea estrogenica din organism.

Efecte secundare resveratrol

In privinta interactiunilor, resveratrolul nu ar trebui sa fie asociat cu:

  • Medicamente anticoagulate (precum Warfarin/Coumadin, in conditiile in care influenteaza coagularea sangelui)

  • Antiinflamatoare nesteroidiene (precum cele pe baza de Ibuprofen) sau Aspirina (aceste asocieri dintre medicamentele mentionate si resveratrol cresc riscul de sangerari)

  • Medicamente precum Tolbutamid (indicat pentru diabetul non-insulinodependent moderat), Losartan (destinat relaxarii vaselor de sange si reducerii tensiunii arteriale) sau Fenitoina (prescrisa pentru tratarea convulsiilor)- Resveratrolul actioneaza negativ asupra enzimelor citocromului P450, afectand procesul de metabolizare a medicamentelor respective si diminuand raspunsul organismului la ele