Biotina5 produse.

Arata 1 - 5 din 5 produse
Arata 1 - 5 din 5 produse

Biotina

Ce este biotina?

Este o vitamina inclusa in complexul B-urilor, fiind cunoscuta si sub denumirea de vitamina B7. Ea este solubila in apa si este o componenta importanta a enzimelor din organism care descompun grasimile, carbohidratii si alte substante in energie. De asemenea, biotina este implicata in procesul de expresie a genelor la nivel celular.

Se regaseste in mod natural in diferite alimente, precum: ouă, lapte și banane.

Biotina beneficii:

Reduce nivelul de zahar din sange la persoanele cu diabet

La persoanele care nu au diabet, biotina nu are capacitatea de a scadea nivelul zaharului din sange. In schimb, studiile au aratat ca la cei care sufera de diabet de tip 2 acest proces are loc. 

Biotina amelioreaza din manifestarile prezente in scleroza multipla

Scleroza multipla este o afectiune autoimuna, ce presupune ca sistemul nervos sa fie practic atacat de celulele care intra in structura sistemului imunitar. Pana in prezent, nu se cunosc cauzele exacte ce o declanseaza. Cele mai afectate de scleroza multipla sunt tecile de mielina (un invelis care inconjoara si protejeaza fibrele nervoase).

Un studiu -pilot a aratat ca administrarea suplimentelor alimentare pe baza de vitamina B7 influenteaza in bine starea celor ce sufera de scleroza multipla. De exemplu, s-a observat o imbunatatire a echilibrului, a vederii, incetinindu-se si evolutia bolii. Astfel de efecte au fost sesizate la aproape 90% dintre pacientii implicati in studiul-pilot. 

Biotina imbunatateste starea unghiilor, a parului si a pielii

Unghiile fragile si crapate sunt o problema care afecteaza numeroase persoane, pe tot globul. Medicii au sesizat insa ca, de multe ori, acest fenomen tine de un deficit al biotinei. In aceste conditii, se recomanda ca persoanele cu unghii fragile si predispuse crapaturilor si rupturilor sa includa in dieta alimente cu vitamina B7 si sa nu ocoleasca nici suplimente alimentare ce o contin. 

Contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si are un rol esential in mentinerea sanatatii sistemului nervos.

Biotina are efecte benefice asupra memoriei

Prin mentinerea unui aport de vitamina H se reduce riscul de dementa si Alzheimer pe termen lung.

Ajuta digestia si are rol in a metaboliza carbohidratii, grasimile si aminoacizii.

Biotina par:

La fel ca in cazul problemelor cu unghiile, s-a constatat ca un deficit al biotinei afecteaza si sanatatea parului. De altfel, unul dintre semnele unui deficit al acestui nutrient este caderea parului si cresterea lenta a acestuia.

Pentru diminuarea caderii parului si accelerarea cresterii sale, este ideal sa se administreze zilnic, pe o anumita perioada, suplimente alimentare pe baza de biotina (cam 30-100 mcg pe zi).  Acest lucru va contribui la cresterea parului, la mentinerea sanatatii podoabei capilare si la un plus de volum.

Biotina - doze zilnice recomandate:

Pentru a beneficia pe deplin de efectele pozitive ale biotinei, specialistii ne sfatuiesc, in functie de varsta pe care o avem, ca zilnic sa ne asiguram urmatoarele doze ale acestei vitamine:

  • Bebelusii de pana la 12 luni: 7 mcg

  • Copiii intre 1 si 3 ani: 8 mcg

  • Copiii intre 4 si 8 ani: 12 mcg

  • Copiii intre 9 si 13 ani: 20 mcg

  • Adolescentii intre 14 si 18 ani: 25 mcg

  • Adultii de peste 18 ani: 30 mcg

  • Femeile aflate in perioada alaptarii: 35 mcg

Cum actioneaza biotina in organism?

Biotina ajută la metabolizarea carbohidraților și aminoacizilor și ajută la descompunerea grăsimilor din corpul dumneavoastră. Aceste funcții reprezinta o parte importantă a creării energiei de care are nevoie organismul dumneavoastra.

Biotina - cele mai importante surse naturale:

Biotina ajunge in organismul nostru si daca vom avea grija sa consumam in mod constant alimente care o contin. Ca sa avem parte din plin de ea, este indicat sa evitam, pe cat posibil, alimentele procesate excesiv (intrucat devine mai putin eficienta in caz de prelucrare a alimentelor) si sa mizam pe cele cat mai organice sau pe cele crude, acolo unde este posibil.

Cele mai recomandate alimente ce contin vitamina B7 sunt:

  • Galbenusul de ou

  • Organele (ficatul, rinichii)

  • Nucile (mai ales migdalele, arahidele, nucile pecan, alunele)

  • Untul obtinut din diverse nuci

  • Boabele de soia

  • Cerealele integrale

  • Conopida

  • Ciupercile

  • Bananele

Biotina - deficit:

Deficitul de biotina nu este des intalnit, iar un deficit sever la persoanele sanatoase ce au o dieta echilibrata nu a fost pana acum raportat.

Anumite persoane sunt mai vulnerabile sa aiba de suferit din cauza lipsei acesteia. Printre acestea se numara:

  • Nou-nascutii- In cazul lor, deficitul incepe sa se vada in primele zile sau saptamani de viata. Manifestarile care demonstreaza un astfel de deficit sunt: musculatura slaba, lipsita de tonus, convulsii, eczeme, lipsa parului (sau par care nu creste), intarzieri in dezvoltare

  • Persoanele care au un defect genetic care impiedica organismul sa sintetizeze biotina. Aceasta situatie este foarte rara, dar fara un tratament corect se poate ajunge la daune neurologice si la simptome cutanate severe, iar deficitul sever poate sa conduca la coma. Cei care sufera de o asemenea afectiune trebuie sa ia suplimente alimentare pe parcursul intregii vieti

  • Femeile insarcinate si/sau care alapteaza. S-a estimat ca aproximativ 1/3 dintre femeile insarcinate dezvolta, la un moment dat, un mic deficit de biotina. Pe parcursul alaptarii, s-a putut observa ca nivelul de biotina scade, in ciuda eforturilor de asigurare a acesteia prin intermediul dietei

  • Persoanele care fac abuz de alcool. Cercetarile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia ca in organismul celor ce consuma prea mult alcool se creaza un deficit mai mare (cam la 15% dintre cei aflati in aceasta situatie)

  • Persoanele care sunt hranite intravenos pentru mai mult timp

  • Cei care iau antibiotice pentru timp indelungat (acestea impiedica absorbtia biotinei la nivel intestinal)

  • Cei care urmeaza un tratament cu medicamente pentru convulsii (din cauza acestora poate scadea nivelul biotinei din sange)

  • Cei care sufera de maladii inflamatorii intestinale (cum ar fi boala Crohn de exemplu)

Simptomele care dovedesc prezenta unui deficit la adulti sunt foarte variate, precum:

  • unghii fragile, care se crapa frecvent

  • infectii la nivelul unghiilor

  • depresie

  • letargie

  • senzatia de intepaturi in membre

  • convulsii (in cazurile unui deficit sever)

Biotina - suplimente alimentare:

Pana in prezent, nu s-a putut stabili o limita maxima pana la care suplimentele cu biotina pot crea excese ale acestei vitamine in organism, in conditiile in care este solubila in apa, iar surplusul este eliminat prin urina. De pilda, nu s-au raportat reactii adverse la doze cuprinse intre 10-50 mg pe zi, nici la doze egale cu 200 mg/zi administrata pe cale orala sau la doze de 20 mg/zi administrata intravenos. Practic, nu se poate vorbi despre o toxicitate a acestei vitamine. 

Cu toate acestea, s-a observat ca dozele crescute interfereaza cu rezultatele analizelor privind functionarea tiroidei, ceea ce presupune ca acest supliment sa nu se administreze cu o anumita perioada inainte de efectuarea analizelor respective. 

Nici in cazul copiilor nu s-au semnalat reactii adverse dupa ce s-au luat suplimente alimentare, aceasta fiind recomandata si in doze mai mari de 10 mg/zi in cazul unui deficit. 

De asemenea, trebuie sa stii ca biotina este foarte bine tolerata si  in cazul in care se utilizeaza aplicatii topice cu produse care o contin  (in general, acestea au o concentratie a biotinei cuprinsa intre 0.0001% si 0.6%).

Persoanele care au cel mai mult nevoie de suplimente alimentare sunt:

  • Copiii si adulti diagnosticati cu un deficit al acestei vitamine

  • Persoanele care au maladii renale grave si urmeaza un tratament cu dializa

  • Persoanele care sufera de boli inflamatorii intestinale (ce impiedica absorbtia corecta a biotinei)

  • Persoanele care s-au  nascut cu o problema genetica menita sa le impiedice sa sintetizeze biotina

  • Persoanele care fac exces de tutun sau de alcool (oricare dintre acestea au de regula un deficit )

  • Femeile aflate in perioada sarcinii sau in perioada de alaptare

Biotina - precautii si interactiuni:

Specialistii atrag atentia asupra urmatorului fapt: se pare ca interfereaza cu multe analize, ceea ce inseamna ca poate duce la rezultate gresite si, implicit, la imposibilitatea medicului de a da un diagnostic adecvat. In aceste conditii, consulta-te neaparat cu medicul tau daca urmeaza sa efectuezi analize si iei suplimente alimentare cu vitamina B7. Cu toate acestea, daca iei suplimente alimentare de tipul multivitaminelor, trebuie sa stii ca acestea nu sunt foarte bogate in biotina, ceea ce inseamna ca poti continua sa le iei chiar si inainte de efectuarea de analize. 

In ceea ce priveste interactiunile biotinei cu medicamentele, cele mai cunoscute dintre acestea sunt legate de medicamentele folosite pentru tratarea convulsiilor. Astfel, in urma mai multor cercetari s-a putut constata ca o mare parte dintre persoanele care urmau un tratament cu medicamente bazate pe substante active precum Carbamazepină, Fenitoină sau Fenobarbital, aveau niveluri mai scazute ale biotinei in plasma, in conditiile in care oricare dintre acestea impiedica absorbtia optima a vitaminei B7 la nivel intestinal. 

Există efecte secundare privind administrarea biotinei?

În prezent, nu se cunosc efecte secundare adverse ale biotinei atunci când este administrata conform prescripției medicului sau prin aportul alimentar normal.

Se poate administra biotina zilnic?

Un consum zilnic este relativ sigur și benefic pentru ficat, sistemul nervos și ochi.

In cat timp se pot vedea rezultate vizibile ale administrarii de biotina?

Rezultatele administrarii pot fi văzute în doar 90 de zile. Se crede că cu cât consumați o doză mai mare, cu atât rezultatele vor fi mai bune.

Care este cel mai bun moment al zilei pentru administrarea biotinei?

Intrucat digestia încetinește în timpul somnului, administrarea biotinei noaptea târziu nu este asociată cu o absorbție eficientă. Se recomanda administrarea dimineata, dar si administrarea de multivitamine și orice vitamina din grupul B.