Lecitina17 produse.

Arata 1 - 17 din 17 produse
Arata 1 - 17 din 17 produse

Lecitina

Lecitina - ce este?

Lecitina reprezinta un grup de substante grase, cu pigment galben, care se regasesc natural in organismul uman, dar și la animale sau plante. Reprezinta o fosfolipidă compusă în principal din colină şi inozitol, care este o componentă a celulei nervoase necesară pentru funcţionarea optimă a funcţiei cognitive şi a memoriei. 

Lecitina - beneficii pentru sanatate:

Cele mai importante efecte benefice oferite se refera la faptul ca:

Reduce nivelul colesterolului „rau”

Oamenii de stiinta au constatat ca lectina poate diminua nivelul colesterolului „rau”, in timp ce il va creste pe cel bun. 

Suplimentele alimentare ce contin acesti acizi grasi sunt deosebit de utile din acest punct de vedere. In cadrul unui studiu efectuat in anul 2008, participantii au luat cate 500 mg pe zi. Dupa 2 luni de tratament, nivelul total al colesterolului scazuse cu aproximativ 42%, iar colesterolul „rau” se diminuase cu peste 50%.

Imbunatateste functionarea sistemului imunitar

De-a lungul timpului, s-a observat ca administrarea lecitinei influenteaza pozitiv actiunea limfocitelor, atat de importante in cadrul sistemul imunitar. Mai mult, ea actioneaza eficient inclusiv cand vine vorba despre protejarea imunitatii persoanelor care sufera de boli cronice (cum ar fi diabetul de exemplu), crescand si activitatea macrofagelor (celule albe care distrug toxine, microbi, celule canceroase sau orice alte substante nocive organismului).

In aceste conditii, se recomanda sa se apeleze la suplimente alimentare cu lecitina, in special la cele pe baza de soia. 

Creste capacitatea functiei congnitive

Deoarece este bogata in phosphatidylcholine, inseamna ca este si sursa de colina, foarte importanta pentru dezvoltarea creierului si a unei memorii de lunga durata. 

Suplimentele pe baza acestor substante grase cresc si capacitatea de concentrare, iar colina este utila pentru a imbunatati situatia persoanelor care sufera de Alzheimer sau de alte maladii neurodegenerative (care afecteaza semnificativ functiile cognitive).

Calmeaza copiii hiperactivi

Una dintre insusirile remarcabile ale lecitinei este, spun medicii, ameliorarea hiperactivitatii. Teaca de mielina a celulei nervoase este in mare masura compusa din acest grup de substante, ceea ce inseamna ca un plus de lecitina nu va face altceva decat sa asigure o functionare mai buna a fibrelor nervoase.

De exemplu, s-a constatat ca un copil care este adesea impulsiv si cu o energie excesiva, care ii afecteaza pana si somnul, poate fi ajutat daca va primi mai multa lecitina, pentru o perioada mai lunga de timp. Practic, datorita ei, sistemul nervos poate sa se calmeze mai eficient. 

Asigura un echilibru si o coordonare a miscarilor mai bune

Are abilitatea de a regla activitatile senzoriale si de a asigura un control mai bun asupra miscarilor. Colina din ea va influenta pozitiv impulsurile nervoase, incluzandu-le aici si pe cele responsabile cu miscarile ochilor cand citim.

Medicii au observat ca poate reduce inclusiv din intensitatea miscarilor involuntare, necontrolate, prezente in cazul unor afectiuni precum Sindromul Tourette. In acelasi timp, ea este utila si in cazurile de boli care duc la slabiciune musculara. Pe masura ce intreg procesul neurologic este imbunatatit de lecitina, semnalele nervoase vor raspunde mai bine si atunci muschii slabiti vor raspunde cu o mai mare forta. 

Influenteaza pozitiv raspunsul la stres

Poate sa creasca rezistenta la stres datorita fosfolipidelor din ea. In functie de situatiile de stres cu care ne confruntam, este bine sa ne consultam cu un medic pentru a putea beneficia de suplimente alimentare cu lecitina de soia. Dupa ce vom efectua tratamentul pe o anumita perioada, vom sesiza ca nu mai suntem chiar atat de afectati de situatiile stresante. 

Asigura o digestie mai buna cu ajutorul suplimentelor pe baza de lecitina

Studiile au aratat ca poate fi utila si pentru persoanele care sufera de afectiuni digestive inflamatorii, precum este si colita ulceroasa. Astfel, actiunea lecitinei, ce are virtuti emulsifiante, este binevenita pentru mucoasa intestinala, protejand-o. Motivul pentru care este de ajutor se datoreaza prezentei unui compus numit phosphatidylcholine (PC), care intra si in componenta mucoasei.

Administrarea de suplimente are practic rolul de a asigura un plus de confort persoanelor cu probleme intestinale, imbunatatindu-le si procesul de digestie. 

Este binevenita in perioada de alaptare

Nu de putine ori se poate intampla, pe durata alaptarii, sa intervina si blocarea canalelor galactofore. In acest context, nu numai ca se va resimti durere, disconfort, dar se poate ajunge si la imposibilitatea de a alapta. Cu alte cuvinte, un blocaj al canalelor galactofore poate sa aiba consecinte care de care mai nedorite, precum ar fi aparitia unor infectii (mastita este cea mai cunoscuta dintre ele).

Pentru a preveni o asemenea infectie si pentru a putea sa se alapteze in cele mai bune conditii pentru cat mai mult timp, este indicat sa se ceara sfatul unui medic in scopul recomandarii unor suplimente alimentare cu lecitina. Daca se considera necesar, poate fi luata si de mai multe ori pe zi (inclusiv de 4 ori ). 

Lecitina pret:

Pe Plantum.ro preturile la lectina variaza in functie de concentratie si de producator.

Care este doza zilnica de lecitina recomandata pe zi?

Nu există o doză standard. Unele surse spun că doza optima ar trebui cuprinsa intre 1.200 de miligrame sau 1 lingură pe zi. Alte surse spun ca o doza de 300 de miligrame de două sau trei ori pe zi are beneficii generale pentru sănătate.

Lecitina pentru memorie:

Reprezinta o excelentă resursă pentru susținerea efortului intelectual și a capacității de concentrare dar si pentru ameliorarea tulburarilor de memorie cum ar fi demența și boala Alzheimer prin continutul crescut de colin.

Imbunatateste functiile creierului, reduce starile de oboseala si epuizare si creste rezistenta la stres. In plus, are un rol important in: nutritia celulelor nervoase, transferul impulsurilor, stimularea functiilor cerebrale si mentine echilibrul emotional.

Pentru ce se mai utilizează lecitina?

Pe langa faptul ca imbunatateste memoria, este utilizata si pentru tratarea afectiunilor vezicii biliare, a bolilor hepatice, depresie, colesterol marit, anxietate, dar si pentru boli de piele numite eczeme.

Lecitina din soia:

Ajută la menţinerea grăsimilor din sânge şi a circulaţiei sanguine la un nivel normal, protejează ficatul şi contribuie la funcţionarea acestuia, curata pereții vaselor de sange, fortifica musculatura cardiaca, imbunatateste memoria, scade colesterolemia, convertind colesterolul şi alte lipide în substanțe hidrosolubile ce sunt usor de eliminat din organism.

Ce beneficii are utilizarea lecitinei pentru piele?

In ceea ce priveste utilizarile din cosmetica, lecitina este binecunoscuta pentru calitatile sale de emulsifiant, de hidratant și de facilitare de absorbtie, in piele, a diferitelor substante benefice.

Cand este aplicata topic, creeaza un fel de bariera protectoare la nivelul pielii, conservand nivelul de umiditate, in timp ce va tine aerul si alti factori de mediu la distanta. Iata de ce este considerata unul dintre cele mai bune ingrediente pentru obtinerea cremelor regenerante, cu precadere pentru pielea uscata si imbatranita. 

Din punct de vedere al facilitarii patrunderii in piele a altor substante active, isi va crea lipozomii care, la randul lor, includ alti compusi in structura lor sferica si dupa aceea ii elibereaza in piele. 

Aceasta proprietate a lecitinei este exploatata si in industria farmaceutica, fiind valorificata pentru o patrundere mai rapida a substantelor in mucoasa bucala, intestinala, anala etc.. 

O alta calitate a lecitinei este, in privinta ingrijirii pielii, aceea de a contribui la ameliorarea unor probleme precum acneea sau eczemele, mai ales cand este administrata sub forma unor suplimente alimentare. 

Lecitina - surse naturale:

Asemenea altor nutrienti valorosi, si pentru lecitina medicii recomanda in special sursele ei naturale, adica alimentele, mai ales pentru ca asa se va evita orice eventual efect nedorit pentru sanatate.

Printre alimentele cele mai bogate in aceste substante grase se numara:

  • carnea rosie

  • organele

  • ouale

  • fructele de mare

  • pestele gras

  • legumele verzi gatite (cum ar fi varza de Bruxelles sau broccoli)

  • boabele (de soita, de fasole, fasolea neagra etc.)

  • arahidele si untul de arahide

  • nucile

Lecitina - suplimente alimentare:

Astfel de suplimente sunt derivate, de obicei, din seminte de floarea-soarelui, din soia sau din oua. Cele mai multe suplimente cu lecitina sunt pe baza de soia, un procent mai restrans fiind obtinute cu ajutorul grasimilor de la animale (inclusiv de la peste). 

Specialistii recomanda adesea suplimentele din floarea-soarelui, pentru o mai mare siguranta din punct de vedere al reducerii posibilitatii contaminarii cu organisme modificate genetic (riscul este mai mare pentru soia si derivatele sale).

In privinta formelor in care sunt disponibile astfel de suplimente, acestea sunt variate, de la capsule moi, capsule obisnuite, pana la pulbere sau forma lichida.

La fel ca pentru orice supliment alimentar, cere sfatul medicului daca intentionezi sa iei lecitina, cu atat mai mult cu cat faci si alte tratamente. De asemenea, nu uita sa respecti indicatiile acestuia in cazul in care, pana sa isi dea acordul ca poti lua suplimente cu lecitina, va solicita efectuarea de investigatii suplimentare, cu precadere daca suferi de tulburari mentale sau ai valori foarte ridicate ale colesterolului.

Suplimentele cu lecitina -  precautii si atentionari:

In cele mai multe cazuri, este bine tolerata de majoritatea persoanelor, mai ales cand se respecta cu strictete indicatiile unui specialist. Cu toate acestea, nu este exclus ca, uneori, sa survina unele efecte nedorite, precum:

  • cresterea excesiva a salivatiei

  • senzatia de prea- plin

  • diaree

  • greata

  • dureri de stomac

Ca sa fim siguri ca nu ne va fi in niciun fel daunatoare, ne vom consulta cu un medic, intrucat este posibil sa nu ne fie permis sa luam suplimente alimentare care sa o contina. Cele mai cunoscute dintre situatiile in care lecitina nu ar fi binevenita sunt:

  • Alergia la soia, la oua sau la fructele de mare. Pentru ca lecitina poate sa fie provenita din oricare dintre aceste surse, persoanele cu fond alergic o vor ocoli, intrucat va influenta negativ anticorpii si va determina aparitia inflamatiei

  • Daca avem tulburari de coagulare a sangelui. In acest caz, este posibil sa intensifice prea mult, la un moment dat, coagularea

  • Daca se ia un tratament de lunga durata cu medicamente care contin si aspirina. Poate sa reduca efectul acestora

Nu in ultimul rand, daca este vorba despre sarcina, in niciun caz nu se va recurge la suplimentele alimentare cu lecitina fara avizul dat de medic.