Magneziu124 produse.

Arata 97 - 124 din 124 produse
Arata 97 - 124 din 124 produse

Magneziu

Magneziu - ce este?

Face parte dintre mineralele indispensabile corpului uman, fiind implicat în numeroase procese biologice, inclusiv în metabolismul energetic, sinteza proteinelor și contracția musculară. Magneziul este obținut prin reducerea oxidului de magneziu prin căldură, iar apoi poate fi purificat prin procedee chimice sau electrolitice. Magneziul este, de asemenea, un supliment dietetic popular, întrucât este considerat a fi benefic pentru sănătate.

Magneziu beneficii:

Este un mineral deosebit de util pentru prevenirea diferitelor afectiuni si pentru functionarea optima a organismului intrucat: 

Faciliteaza absorbtia calciului

Studiile au ajuns la concluzia ca metabolismul calciului si cel al magneziului sunt strans legate intre ele. Astfel, absorbtia intestinala a celor doua minerale si excretia acestora, prin intermediul rinichilor, sunt si ele interdependente. 

Un alt rol foarte important este reglarea nivelului de calciu, astfel incat sa se evita calcifierea arterelor sau aparitia calculilor renali.

Medicii ne indeamna, in cazul in care vom lua suplimente alimentare cu calciu, sa nu le ocolim nici pe cele pe baza de magneziu, asigurându-ne că așa ca vom avea parte de o absorbtie corecta a calciului. 

Magneziul contribuie la intarirea sistemului imunitar. Un aport de magneziu poate îmbunătăți funcția sistemului imunitar și poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni respiratorii, cum ar fi gripa și răceala, iar efectul antiinflamator poate ajuta la ameliorarea simptomelor unor afecțiuni imune, cum ar fi astmul. 

Magneziul sustine sanatatea sistemului tractului gastrointestinal

Administrarea de magnziu poate ajuta la îmbunătățirea funcției digestive și poate reduce simptomele de constipație. Are un efect protector asupra mucoasei digestive și poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni ale tractului gastrointestinal, cum ar fi ulcerul și boala Crohn. 

Magneziul contribuie la mentinerea sănătății ochilor. Administrarea regulata poate îmbunătăți funcția vizuală, reduce simptomele de oboseală oculară, are un efect protector asupra ochilor și poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni oculare, cum ar fi glaucomul și degenerescența maculară

Asigură sanatatea oaselor

Alaturi de calciu si magneziul este indispensabil în formarea și menținerea oaselor și poate ajuta la prevenirea osteoporozei. De asemenea, unele studii au arătat că suplimentarea cu magneziu poate avea un efect benefic asupra densității osoase și poate încetini pierderea osoasă după menopauză. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste efecte și pentru a înțelege modul în care magneziul poate influența sănătatea oaselor.

El favorizeaza acumularea calciului la nivelul oaselor si activeaza vitamina D la nivelul rinichilor. Aceasta din urma este si ea vitala pentru oase puternice.

Printr-un aport suficient, vei avea parte de o densitate osoasa mai buna. Acest aspect este cu atat mai important in cazul femeilor aflate in perioada menopauzei, cand exista un risc mai crescut de a se dezvolta osteoporoza.

Magneziul poate avea, de asemenea, un efect benefic asupra sănătății cardiovasculare.

Unele studii au arătat că suplimentarea cu magneziu poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți funcția vasculară. In plus, unii cercetători au sugerat că magneziul poate avea un efect protector asupra inimii și poate reduce riscul aparitiei de afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic.

Diminueaza riscul de producere a diabetului

Pentru ca detine un rol semnificativ in metabolizarea carbohidratilor si glucozei, reduce din riscul de aparitie a diabetului. De altfel, oamenii de stiinta au constatat faptul ca persoanele care beneficiaza in fiecare zi de suficient magneziu sunt mai putin expuse pericolului de a se confrunta cu diabetul de tip 2, in conditiile in care si secretia de insulina se va imbunatati. 

In vederea asigurarii unei preventii cat mai eficiente a diabetului, medicii recomanda sa se asigure necesarul nu numai prin alimentatie, ci si prin administrarea de suplimente alimentare (cam intre 300-365 mg pe zi). 

Magneziul este cunoscut si pentru efectul benefic asupra sănătății pielii

Suplimentarea cu magneziu poate ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii și poate reduce din semnele de îmbătrânire. Pe langa faptul ca magneziul poate avea un efect antiinflamator poate ajuta la ameliorarea unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita. 

Magneziul imbunatateste sanatatea sistemului reproductiv.

O cura cu magneziu poate îmbunătăți funcția reproductivă și poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni ale sistemului reproductiv, cum ar fi disfuncția erectilă și sindromul premenstrual. Acest mineral poate avea un efect benefic si asupra sănătății fătului în timpul sarcinii și poate reduce riscul de nașteri premature. 

Magneziul poate fi administrat si de copii deoarece ajuta la dezvoltarea armonioasa a oaselor

Suplimentarea cu magneziu imbunatateste densitatea osoasă si previne dezvoltarea unor afecțiuni ale oaselor, cum ar fi rahitismul, la copii. Totodata, actioneaza si asupra creșterii și dezvoltării oaselor la copii și poate încetini pierderea osoasă în perioada de creștere. 

Magneziul reduce din intensitatea starilor de anxietate si are efecte benefice asupra sănătății mentale.

Unele studii au arătat că suplimentarea cu magneziu poate avea un efect benefic asupra stării de spirit și poate reduce simptomele de anxietate și depresie. De asemenea, magneziul poate avea un efect protector asupra sănătății cerebrale și poate preveni declinul cognitiv în vârstă. Cu toate acestea, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste efecte și pentru a înțelege modul în care magneziul poate influența sănătatea mintală.

Cele mai cunoscute motive pentru care contribuie la diminuarea acestor stari sunt:

  • Reduce productia de hormoni ai stresului

  • Stimuleaza receptorii GABA din creier (un transmitator inhibitor), promovand intrarea in starea de relaxare

  • Diminueaza inflamatia cronica, inclusiv pe aceea prezenta la nivelul creierului

  • Faciliteaza eliminarea metalelor grele din corp (de exemplu, metale grele precum plumbul sau mercurul sunt considerate si ele responsabile pentru aparitia starilor de anxietate)

  • Te tine departe de fluctuatiile bruste ale glicemiei (si acestea antreneaza fluctuatiile de dispozitie)

  • Determina relaxarea tuturor muschilor, oferind o stare generala de bine

Combate anumite tipuri de dureri de cap

Mai multe studii au constatat ca magneziul, mai ales daca este administrat sub forma de suplimente alimentare (oxidul de magneziu), previne si reducere durerile de cap precum migrenele, durerile tensionale sau durerile tip cluster. Pe de o parte, blocheaza anumiti receptori ai durerii si, pe de alta parte, relaxeaza vasele de sange, determinandu-le sa se contracte mai putin (generand mai putine dureri).

In aceste conditii, se recomanda suplimentele alimentare persoanelor care se confrunta adesea cu migrene, atat pentru administrarea orala, cat si pentru aceea pe cale injectabila. Cu toate acestea, suplimentele nu vor fi administrate fara a consulta in prealabil un medic. 

Magneziu amelioreaza sindromul premenstrual

In primul rand, stabilizeaza hormonii, ceea ce va conduce la diminuarea unor simptome ale sindromului premenstrual (precum balonarile, iritabilitatea, starile de anxietate etc.). Totodata, influenteaza pozitiv producerea de serotonina, ceea ce va antrena o stare psihica mai buna in perioada premenstruala. 

Pentru cele mai bune rezultate, medicii recomanda introducerea in dieta zilnica a unor alimente care contin magneziu si, la sfatul unui specialist, se vor administra suplimente alimentare cu magneziu sau o combinatie dintre magneziu si vitamina B6. 

Magneziu scade tensiunea arteriala

Magneziul are un rol important in relaxarea celulelor venelor si arterelor, ceea ce ajuta sa nu restranga fluxul de sange. De asemenea, este de ajutor si in mentinerea echilibrului delicat dintre sodiu si potasiu, ajuta la o mai buna absorbtie a calciului ceea ce are un impact pozitiv asupra reducerii riscurilor de hipertensiune arteriala.

Lipsa de magneziu simptome

Anumite persoane sunt mai supuse riscului de a se confrunta cu un deficit de magneziu. Iata cateva exemple in acest sens:

  • Exista o dieta saraca in calciu

  • Exista boli digestive care presupun malabsorbtia (cum ar fi boala Crohn, boala celiaca etc.)

  • Sunt prezente disfunctionalitati ale glandelor paratiroide

  • Este prezent diabetul

  • O persoana este varstnica

  • Se administreaza un tratament cu: anumite antibiotice, cu diuretice, cu medicamente pentru tratarea diabetului, cu inhibitori de pompa de protoni (medicamente antiacide), cu unele medicamente pentru tratarea cancerului etc.

Manifestarile dupa care poate fi recunoscut un deficit de magneziu (hipomagnezie) sunt:

  • Stari de oboseala si de slabiciune

  • Diminuarea apetitului

  • Niveluri scazute ale calciului in sange

  • Crampe si contractii musculare

  • Tulburari de ritm cardiac

  • Greata

  • Fluctuatii ale dispozitiei

  • In unele cazuri, pot fi prezente si convulsiile

Magneziul - necesarul zilnic:

In functie de varsta si de sex, dozele necesare de care ar trebui sa avem parte zi de zi, sunt:

  • Pentru copiii intre 1 si 3 ani: 80 mg

  • Pentru copiii intre 4 si 8 ani: 130 mg 

  • Pentru copiii intre 9 si 13 ani: 240 mg  

  • Pentru adolescentele intre 14 si 18 ani: 360 mg

  • Pentru femeile mai mari de 19 ani: 310-320 mg 

  • Pentru perioada sarcinii: 350-400 mg 

  • In timpul alaptarii: 310-360 mg

  • Pentru adolescentii intre 14 si 18 ani: 410 mg 

  • Pentru barbatii adulti: 400-420 mg 

Alimente care contin magneziu

Magneziul poate fi obținut daca se vor consuma in mod constant alimente precum:

  • Anumite legume cu frunze verzi (cum ar fi spanacul de exemplu)

  • Cereale integrale

  • Nuci si seminte (caju, migdale, seminte de susan etc.)

  • Orez brun

  • Banane

  • Produse lactate

  • Edamame

  • Ovaz 

  • Lapte de soia

  • Diferite boabe (precum fasolea neagra de exemplu)

  • Paine integrala

Magneziu si suplimentele alimentare

Primul aspect de care trebuie sa tii cont este acesta: nu te vei apuca sa iei suplimente alimentare pe baza de magneziu decat la recomandarea unui medic. Daca nu ai nevoie de ele, se poate ajunge la intoxicatie sau acestea nu vor avea niciun efect.

Se administreaza mai ales pe cale orala. Important este sa ai grija sa nu depasesti doza zilnica recomandata (pentru majoritatea persoanelor, ea este in jur de 350 mg zilnic) si sa respecti intocmai indicatiile medicului.

Administrarea unei doze prea mari poate sa conduca la probleme cum ar fi:

  • tulburari de ritm cardiac

  • scaderea tensiunii arteriale

  • stari de confuzie 

  • incetinerea respiratiei

  • greturi

  • diaree

Cele mai cunoscute forme disponibile in suplimentele alimentare sunt: citratul de magneziul, aspartatul, clorura, malatul de magneziu, carbonatul de magneziu etc. 

Magneziu - precautii:

Suplimentele alimentare pe baza de magneziu trebuie administrate cu multa atentie in cazul in care sunt prezente urmatoarele situatii:

  • Sarcina si alaptarea- Nu se vor lua suplimente decat la recomandarea medicului!

  • Prezenta unei boli numite „sindromul picioarelor nelinistite”- Intrucat nu se stie cu precizie daca aceasta este produsa de un exces sau de un deficit al acestuia, mai bine discuta cu un medic daca sa iei sau nu suplimente in cazul in care suferi de aceasta afectiune

  • Maladii grave ale rinichilor- Rinichii ce nu functioneaza corespunzator pot duce la acumularea unui exces in organism

  • Suferi de miastenia gravis (o maladie autoimuna, caracterizata prin slabiciune musculara accentuata) - Pentru ca magneziul poate agrava anumite aspecte ale bolii, trebuie sa discuti cu medicul daca ai avea de gand sa iei suplimente

  • Daca ai tulburari de coagulare a sangelui- Intrucat magneziul poate incetini coagularea, mai bine consulta-te cu un specialist daca este cazul sau nu sa iei suplimente cu acest mineral

Magneziu - interactiuni:

Suplimentele alimentare pe baza de magneziu au o interactiune moderata cu oricare dintre aceste medicamente:

  • Unele antibiotice (precum amikacin/Amikin), gentamicin, kanamycin/Kantrex, streptomycin, tobramycin (Nebcin), Ciprofloxacin, Chibroxin, Noroxin etc.)

  • Unele medicamente destinate tratarii hipertensiunii arteriale (cum ar fi verapamil (Calan, Isoptin, Verelan), diltiazem (Cardizem) etc.)

  • Unele medicamente destinate relaxarii musculare

  • Unele diuretice (ca de exemplu spironolactone-Aldactone sau Triamterene -Dyrenium)

  • Bifosfonatii (medicamente utile pentru diminuarea riscului producerii de fracturi in caz de oase fragile, cu precadere in cadrul unei osteoporoze)

Ai mereu in vedere sa discuti cu medicul in cazul in care ai vrea sa iei suplimente cu magneziu si urmezi tratamentele mentionate!