Calciu86 produse.

Arata 1 - 48 din 86 produse
Arata 1 - 48 din 86 produse

Calciu

Calciu - beneficii pentru sanatate:

Alaturi de mentinerea sanatatii oaselor si dintilor, are si alte efecte pozitive pentru organism, cum ar fi:

Calciu scade riscul de aparitie a diabetului de tip 2

Acest beneficiu este posibil cand aportul de calciu este dublat de unul corect de vitamina D. Astfel, cei doi nutrienti actioneaza sinergic in urmatoarele scopuri: imbunatatirea raspunsului la insulina, tinerea sub control a glicemiei de dupa mesele bogate, diminuarea nivelul inflamatiei cronice din corp (aceasta creste posibilitatea dezvoltarii diabetului) si prevenirea sindromului metabolic (asociat in majoritatea cazurilor cu diabetul).

Previne diminuarea masei osoase la femeile aflate in postmenopauza

Asa cum s-a mentionat anterior, menopauza este insotita si de un declin al estrogenului.

Studiile au arata insa ca femeile care se afla in perioada de menopauza sau de postmenopauza si au grija sa ia suplimente alimentare cu calciu (sa ajunga cam la 1000 mg pe zi), vor fi mai putin predispuse la reducerea densitatii masei osoase si la aparitia osteoporozei. 

Scade din intensitatea simptomelor sindromului premenstrual

Mai multe cercetari au ajuns la concluzia ca femeile care prezinta un deficit se confrunta mai des cu simptomele neplacute generate de sindromul premenstrual. O explicatie pentru acest fenomen este: la femeile ce prezinta un deficit sunt prezente si niveluri mai mari ale estrogenului.

Pentru scaderea ratei aparitiei sindromului premenstrual, se recomanda ca zi de zi sa se consume alimente bogate in calciu. 

Mentine sanatatea orala cu ajutorul calciului

Nu numai ca acest mineral are grija de dinti, intarind smaltul, dar pastreaza si sanatatea gingiilor. In plus, datorita lui, bacteriile responsabile de aparitia cariilor nu vor mai adera atat de usor la dinti si la gingii. 

Faciliteaza eliminarea kilogramelor in plus

Alaturi de un aport corect al acestui mineral prin intermediul alimentatiei, nutritionistii recomanda si administrarea de suplimente pe baza sa daca se doreste mentinerea unei greutati corporale optime. Explicatia pentru acest beneficiu este urmatoarea: influenteaza modul in care grasimile sunt depozitate si descompuse in organism. Astfel, cu cat in celule este prezenta o doza mai mare a calciului, cu atat se vor arde mai multe grasimi.

Calciu contribuie la reducerea stresului fizic şi psihic, dar si a oboselii cronice.

Calciul:

Reprezinta mineralul din corpul uman care se afla in cea mai mare cantitate. El se gaseste cel mai mult in oase si dinti, dar nu lipseste nici din sange, muschi sau diferite tesuturi. Calciul din oase se foloseste ca o rezerva ce poate fi eliberata cand organismul o cere.

Calciul - doza zilnica recomandata:

In vederea pastrarii starii de sanatate si pentru prevenirea oricaror dintre problemele mentionate mai sus, se recomanda, in functie de varsta pe care o avem, sa beneficiem zilnic de urmatoarele cantitati de calciu:

  • Bebelusii de pana la 6 luni: 200 mg pe zi

  • Bebelusii intre 6 si 12 luni: 260 mg pe zi

  • Copiii intre 1 si 3 ani: 700 mg pe zi

  • Copiii intre 4 si 8 ani: 1000 mg pe zi

  • Copiii intre 9 si 13 ani: 1300 mg pe zi

  • Adolescentii intre 14 si 18 ani: 1300 mg pe zi

  • Adultii cu varsta intre 19 si 50 de ani au nevoie de 1000 mg pe zi

  • Femeile de dupa varsta de 51 de ani au nevoie de 1200 mg pe zi

  • Barbatii cu varsta cuprinsa intre 50 si 70 de ani au nevoie de 1000 mg pe zi

  • Barbatii mai in varsta de 70 de ani au nevoie de 1200 mg pe zi

Lipsa de calciu simptome:

Hipocalcemia sau aportul scăzut de calciu se manifesta atunci cand exista o cantitate mica de calciu in sange si poate avea efecte negative asupra diferitelor sisteme ale corpului, inclusiv contribuind la o masă osoasă scăzută dar și la riscul de a dezvolta osteoporoză.

Lipsa de calciu nu este neaparat o consecinta a unei alimentatii sarace in acest mineral, pot interveni si alti factori precum: insuficienta renala, anumite medicamente care reduc absorbtia calciului, o intoleranta alimentara la alimentele care sunt bogate in calciu, anumite modificari hormonale in cazul femeilor dar si o serie de factori genetici.

Poti sa iti dai seama daca este vorba despre un deficit dupa urmatoarele manifestari:

  • Crampe, spasme sau dureri musculare insotite de furnicaturi in maini, brate sau picioare

  • Stare de oboseala accentuata care se manifesta printr-o senzatie de moleseala si lipsa de energie

  • Frecvente stari depresive sau tulburari de dispozitie 

  • Par fragil sau aspru cu tendinta de cadere

  • Unghii moi si casante care se rup usor

  • Stari foarte neplacute legate de sindromul premenstrual

  • Osteopenie (reducerea densitatii osoase)

  • Osteoporoza. Un nivel scazut de calciu poate conduce la reducerea densitatii minerale a oaselor, ceea ce face ca oasele sa se subtieze si sa creasca riscul de fracturi osoase

Care este cel mai bun moment al zilei pentru administrarea calciului?

Este necesar sa luati calciu cu alimente, deoarece corpul dvs. absoarbe mai usor în acest fel. Puteți lua citrat de calciu pe stomacul gol sau cu alimente. Pentru a maximiza absorbția, nu luați mai mult de 500 mg o dată, puteti in schimb lua un supliment de 500 mg dimineața și altul seara.

Ce alimente mentin un nivel optim al calciului in organism?

Alimentele bogate în calciu includ: produse lactate precum lapte, brânză și iaurt. legume verzi închise, cum ar fi varza, spanacul și broccoli. fasole alba. sardine, cereale, produse din soia și sucuri de portocale.

Suplimentele alimentare cu calciu:

De obicei, medicul va recomanda administrarea acestor suplimente daca te afli in oricare dintre urmatoarele situatii:

  • Ai o afectiune care impiedica organismul tau sa absoarba corect acest mineral (cum ar fi bolile inflamatorii intestinale de pilda)

  • Ai facut un tratament cu corticosteroizi pentru o perioada lunga de timp

  • Ai osteoporoza 

  • Urmezi o dieta vegetariana

  • Ai intoleranta/alergie la proteina lactica

  • Ai o dieta prea bogata in proteine si in sodiu, ceea ce a determinat o eliminare excesiva a calciului

Exista mai multe tipuri de suplimente alimentare cu calciu, in functie de forma sub care se regaseste acesta. Astfel, se poate vorbi de: carbonat de calciu, citrat de calciu, calciu lactic, gluconat de calciu. Cele mai folosite sunt insa carbonatul de calciu si citratul de calciu.

De obicei, se recomanda ca doza recomandata sa fie administrata in 2 prize. Ideal este ca din suplimente sa fie asigurate cam 500 mg pe zi, iar restul necesarului sa fie din alimentatie. 

Suplimentele cu calciu - masuri de precautie:

Cand se ia in dozele recomandate de catre un specialist, suplimentele alimentare cu calciu sunt in general foarte bine tolerate. Doar in unele cazuri se poate vorbi de unele stari neplacute, cum ar fi prezenta balonarilor.

Dar depasirea dozei de 2000 de mg pe zi este periculoasa, intrucat poate duce la urmatoarele complicatii:

  • Aparitia calculilor renali

  • Blocaj renal

  • Cresterea riscului de aparitie a unui infarct miocardic

Cand este administrat intravenos, calciul este sigur atata timp cat nu se fac excese, la fel cum este si cand este vorba despre administrarea pe cale orala.