Diabet76 produse.

Arata 1 - 48 din 76 produse
Arata 1 - 48 din 76 produse

Ce este diabetul?

Diabetul este o afectiune care impiedica organismul sa proceze in mod optim zaharul din sange. Mai exact, orice tip de diabet reprezinta o tulburare metabolica caracterizata prin niveluri mari de glucoza in sange de-a lungul unei perioade lungi de timp.

Daca nu este depistat la timp si nu este tratat corespunzator, diabetul poate conduce la alte complicatii in organism, cele mai grave fiind bolile cardiovasculare si atacul de cord.

Tipuri de diabet

Pentru a intelege cauzele diabetului si cum se dezvolta acesta in organism, este necesar sa cunoasteti cateva elemente de baza despre insulina si rolul ei in reglarea glucozei din sange.

Insulina este un hormon produs de celulele beta din regiunea pancreatica. Aceasta regleaza metabolismul grasimilor, carbohidratilor si proteinelor prin intermediul absorbtiei acestora din sange in ficat, in stratul de grasime al corpului si in celulele musculare.

Diabetul apare atunci cand fie pancreasul nu produce suficienta insulina, fie atunci cand organismul nu reactioneaza in mod optim la insulina produsa pentru a putea stabiliza nivelul de glucoza din sange.

  • Diabet de tipul 1: este o boala autoimuna care apare in copilarie si care rezulta din incapacitatea pancreasului de a produce suficienta insulina. Aceasta poate aparea ca urmare a unei predispozitii genetice, dar este posibil sa fie dezvoltat si din cauze necunoscute.

  • Diabet de tipul 2: este cazul in care celulele din organism nu reactioneaza corespunzator la insulina produsa, iar organele responsabile de absorbtia glucozei din sange nu isi fac treaba. Cele mai des intalnite cauze pentru acest tip de diabet sunt lipsa miscarii si obezitatea.

  • Diabetul de sarcina: apare in timpul sarcinii la femeile care nu au mai avut diabet inainte a ramane insarcinate si al caror nivel de glucoza din organism creste pe neasteptate

Cauzele imbolnavirii de diabet

In functie de tipul de diabet, exista si cauze diferite care provoaca imbolnavirea cu un anumit tip de diabet. Astfel, in cazul diabetului de tip 1, poate fi vorba despre o predispozitie genetica, dar si de o infectie virala sau de otravirea cu subtante chimice toxice, in urma careia organismul provoaca o reactie autoimuna puternica. Va reamintim ca acest tip de diabet apare ca urmare a incapacitatii pancreasului de a produse suficienta insulina si ca apare in copilarie, pe neasteptate.

In cazul diabetului de tip 2, cauzele cele mai frecvente sunt legate de lipsa miscarii, obezitate, inaintarea in varsta si o dieta nesanatoasa.

Diabetul de sarcina apare atunci cand mama ia brusc si mult in greutate, daca fatul are o masa corporala mai mare, daca in familie au mai existat cazuri pe linie materna de diabet gestational sau daca mama sufera de obezitate.

Simptome ale diabetului

Si simptomele diabetului difera in functie de tipul de diabet dezvoltat. Astfel, simptomele diabetului de tip 1 pot aparea in cateva saptamani, pe cand cele specifice diabetului de tip 2 apar de-a lungul mai multor ani, iar bolnavii nu le pot identifica corespunzator din cauza lipsei de intensitate in manifestare.

In ciuda felului discret de manifestare a simptomelor in cazul diabetului de tip 2, cele mai frecvente si cunoscute simptome ale diabetului sunt urmatoarele:

  • senzatie intensa de foame

  • senzatie intensa de sete si nevoie frecventa de urinare

  • oboseala

  • privire incetosata

  • inflamatii care persista

  • pierderea brusca si inexplicabila in greutate

Cum se trateaza diabetul

Exista tratament medicamentos pentru diabet si este prescris de catre medic, dar niciun astfel de tratament nu poate fi eficient daca nu este acompaniat de un stil de viata sanatos. In cazul diabetului de tip 2, medicii pot fie indruma pacientul catre un nutritionist, fie ii pot recomanda cateva rute pentru un stil de viata sanatos.

Exista trei tipuri de alimente al caror consum trebuie reglat: cele care pot fi consumate fara restrictii, cele care nu pot fi consumate sub nicio forma si cele cu anumite restrictii.

Printre alimentele permise se afla orie tip de carne, mezeluri, legume si fructe cu continut mic de glucide precum spanacul, ciupercile, conopida, nucile, lamaile, graprefruitul, branzeturile fermentate, ouale si bauturile non-alcoolice. Printre alimentele restrictionate se afla bauturile alcoolice, zaharul, prajiturile, fructele foarte dulci si siropurile. Categoria de alimente care pot fi consumate in cantitati reglementate este cea care contine pastele, legumele si fructele cu continut mediu de glucide.

In ceea ce priveste celalalt aspect important al mentinerii sanatatii in cazul imbolnavirii de diabet este miscarea corpului cu o frecventa zilnica de cate 30 de minute sau de 3 - 5 ori pe saptamana cu durata de 40 - 60 de minute. Cele mai accesibile forme de miscare sunt mersul de jos, alergarea, miscarile de aerobic, pilates sau yoga, cat si inotul sau mersul pe bicicleta, fie in aer liber, fie intr-o sala de antrenament.

Remedii naturiste pentru diabetul zaharat

Pe langa tratamentul medicamentos si practicarea unui stil de viata sanatos, se cauta alternative pentru tratarea diabetului. Printre acestea se numara si folosirea de plante sau produse pe baza de plante care au potential de scadere a nivelului de glucoza din sange. Desi nu au fost inca confirmate, aceste tratamente pot fi discutate cu medicul si testate sub monitorizarea acestuia.

Cele mai cuoscute plante si produse naturiste cu potentialul cel mai mare de reducere a nivelului de glucoza din organism sunt urmatoarele:

Exista si combinatii de plante, sub forma de capsule sau ceai, menite sa ajute la reducerea nivelului de glucoza, cum este ceaiul pentru glicemie Pluriphytogen.

Preventia diabetului

Preventia diabetului este o cursa pe termen lung. Avand in vedere ca diabetul de tip 2 poate aparea de-a lungul mai multor ani si fara ca persoana in cauza sa poata identtifica in mod clar simptomele, sunt recomandate mai multe masuri de preventie.

In primul rand, este recomandata evitarea consumului de alcool, zahar si produse pe baza de zahar, dar si renuntarea la fumat si mersul la medic in vederea controalelor regulate si a analizelor de sange.

Un al doilea aspect legat de preventia aparitiei diabetului zaharat este practicarea unui sport sau cel putin a unui tip de miscare cu o frecventa relevanta. Sedentarismul poate contribui la o stare de sanatate precara. In ceea ce priveste dieta si ce este recomandat sa consumati, reteta se bazeaza pe un principiu foarte simplu: consumul cat mai mic de mancare procesata. Oricare dintre alimentele precum carnea, legumele, branzeturile, fructele sau cerealele pot fi consumate zilnic, fara restictii, atata timp cat au fost cat mai putin procesate.